Pyökkipolku

Pyökkipolku

Iwillthinkaboutit Thrill

EV-II, KEV-II, KV-II, VV-II
KTK-III, ERJ-III, YLA1, VFA3
Novice Endurance Champion
3 Star Prospect, Quality

iso hevosen kuva hevosen kuva
© VV / vapaasti
Virallinen nimi Iwillthinkaboutit Thrill "Vili" Rotu Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli Ori Syntymäpäivä 15.04.2020
Väri, säkäkorkeus Rautiaankimo (aa / ee / Gg), 168cm Rekisterinumero VH20-031-0100
Koulutustaso VaA, re 130cm, me 120cm, CIC4, vaativa Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Veera R., Thrillium Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen
hevosen kuva hevosen kuva
© scirlin

Historia

Ei sen pitänyt vielä muutamaan viikkoon syntyä eikä mitään erikoisempia merkkejäkään emän mahan kasvun lisäksi ollut varsasta saatu. Siellä se kuitenkin tarhan katoksessa olkipedillä makasikin, kun iltapäivällä ihmettelin, miksei Dette-emä tullut heinille. Pieni paniikki siinä saatiin jo päälle, kun hälytin apua ottamaan tammaa ja varsaa sisään sekä soittamaan eläinlääkärin tarkistamaan kummatkin. Saimme kummankin turvallisesti tammalauman keskeltä vietyä sisälle. Eläinlääkäri tuli onneksi pian paikalle toteamaan, ettei kummallakaan ole hengenhätää, kun varsakin karsinassa oli pystyssä ja syömässä. Dette oli siirtynyt edellisvuotena siitoskäyttöön jalkavamman takia. Tämä lopetettiin Vilin vieroituksen jälkeen, sillä kesän jälkeen jalka alkoi reagoida varsan kanssa laitumella juoksentelusta, ettei se olisi kestänyt todennäköisesti enää edes varsotusta.

Luonne

Viliä voisi kuvailla hyvin vastuuntuntoiseksi kaveriksi. Tarhassa se on aina valppaana ja varoittaa muita varmasti mahdollisista ”vaaroista”, kuten pihan läpi juoksevasta kissasta tai pihaa lähestyvästä autosta. Vili ilmeisesti tylsistyy jonkin verran tarhassa, sillä käsiteltäessä se ei saa kiksejä tällaisista asioista. Vili on hieman huono syömäri tarhassa ja mieluiten viskoisikin vain heinät heinäkaukalosta ulos tonkiessaan alimpia heiniä. Tämän takia Vilille laitetaan heinät verkkoon tarhaan hävikin ollessa muuten melko suuri. Tällöin Vili yleensä myös syö heinänsä, sillä maahan (itse) poljettuihin heiniin hän ei koske.

Hoidettaessa Vili on suhteellisen helppo kaveri eikä pistä juuri mistään vastaan. Ainoastaan kengitystilanteissa se hieman pelkää naulojen lyömistä, sillä sen kavioiden pohjat ovat hieman ohuet ja näin ollen arat. Tämä ilmenee jalan nykimisenä, mutta onneksi tuttu kengittäjä osaa hoitaa homman niin, ettei kukaan kerkeä hermostumaan – hän, hevonen tai omistaja.

Ratsastaessa ori keskittyy aina siihen mitä ollaan tekemässä. Se pistääkin huomattavan määrän energiaa tehdäkseen pyydetyt asiat, mutta joskus sen yliyrittäminen saa sen hieman sekoamaan askeleissaan. Vili tarvitsee ratsastajan jolla on selkeät avut, sillä se reagoi herkästi kaikkeen ja pakka leviää osaamattomamman kanssa. Koulukisoissa sillä onkin yleensä lainaratsastaja käytössä, kun Veeran jännitys yleensä hienosti saadaan tarttumaan myös ratsuun. Estekisoissa Veera on ryhdistäytynyt itsekin orinsa kanssa, mutta turhia kieltoja ja pudotuksia on tullut muutamia ratsastajan virheiden takia. Maastossa Vili toimii suhteellisen hyvin edellä menevän kaverin kanssa tai kun vauhtia on tarpeeksi. Ori kun ei kerkeä jäädä kyttäämään puskiin niin se ylittää mukavasti myös maastoesteet. Valjakkoajossa Vili on kyllä vaativa tasolla, mutta ei niin elementissään kuin ratsuna. Vili suorittaa valjakkoradat vauhdilla, mutta ei niin varmuudella ja vaatiikin tarkkaavaisuutta kuskilta, että milloin ori vaatii hieman kannustusta esimerkiksi veteen mentäessä.

Vili on helppo kuljettaa hevosautossa, kunhan vieruskaveri ei pääse sitä kiusaamaan. Trailerissa ori ei niin hirveästi tykkää matkustaa ilmeisesti muutaman huonon kokemuksen vuoksi. Hevosautossa se saa mielestään ilmeisesti pidettyä paremmin tasapainonsa. Vaihtuvat paikat eivät orin käytökseen juuri vaikuta, joten kisareissut sujuvat yleensä hyvin sen kanssa.

Suku

Vilin suvussa ei juurikaan ole päästy palkinnoilla kerskumaan. Muutama koulu- ja estelaatuarvosteluissa palkittu sukulainen löytyy pidemmältä suvusta sekä muutama kantakirjattu. Osa sukulaisista ei ole lainkaan kisannut ja osa taas niidenkin edestä. Itse näkisin orin suvun hieman harvinaisempana, sillä moni lähipolvien hevosista on jättänyt jälkeensä vain yhden jälkeläisen.

Sukutaulusta löytyy monen eri kantakirjan edustajaa - englannintäysiverisiä, ranskanpuoliverisiä, amerikanpuoliverisiä, hollanninpuoliverisiä, brandenburgeja, trakehnereita, holsteineita, westfaleneita sekä hannovereja. Kantakirjoja ollessa näin montaa eri edustettuna, on edustettuna sitä myötä myös useampi eri kasvattaja ja talli.

Orin suku ei ole hirveän vanhaa, sillä vanhimmat evm-hevosistakin ovat 2008 syntynyt Edelweiss GER ja CAS14 syntynyt (2009) lyhyen matkan laukkatamma Minas Morgul GA. Kaikki muut sukulaiset ovat syntyneet vuonna 2010 tai sen jälkeen.

i. Icaniwill Thrill
fwb, 169cm, rt
ii. Iver Thrill
fwb, 170cm, mkm
iii. PP's Indianapolis
sf, 165cm, rn
iie. Reina Thrill
amwb, 171cm, mkm
ie. PP's Priscilla
brdbg, 167cm, rt
iei. PP's Zeus
brdbg, 166cm, rn
iee. PP's Petronilla
brdbg, 168cm, rt
e. Bernadette Thrill
fwb, 167cm, mkm
ei. Diego Thrill
holst, 169cm, trn
eii. Star from Dales KHw
holst, 170cm, rt
eie. Trinity Ness
holst, 167cm, rn
ee. Binge Thrill
fwb, 168cm, mkm
eei. Ghoststories 21
westf, 168cm, rn
eee. Ch Bahria
fwb, 167cm, km
KTK-II

Isälinja: Icaniwill Thrill - Iver Thrill - PP's Indianapolis - Dashner Indiana - Rainstorm (5)
Emälinja: Bernadette Thrill - Binge Thrill - Bahria - Em's Belinda - Arabesque (5)

Laajennettu sukutaulu / Palkitut sukulaiset

Jälkeläiset

08.03.2021 - tamma A.D. Happy End - (e. A.D. End of the World)
11.04.2021 - tamma Nox Imnotgonnadoit - (e. Prejucide Celt)
17.04.2021 - tamma Dakota VW - (e. Kiwidinok Solo)
28.06.2021 - tamma Angren Thankyouforthevenom - (e. Angren Early Sunset)
03.10.2021 - tamma Tallulah - (e. Luodon Thaleia)
03.01.2022 - ori Pyökin Iwillnottolerateit - (e. Etcetera Wolf)
01.03.2024 - tamma Claridge Dontdoit - (e. Ramant Debelle)

Kilpailukalenteri

KRJ / ERJ / KERJ / VVJ / WRJ / ARJ / MEJ / VMRJ / VHRY / Tuotoskilpailut / Suhteutettu arvonta / Villit kilpailut / Näyttelyt

Päiväkirja

Päiväkirjamerkinnät / Valmennukset / Tuotoskilpailujen tuotokset

Rate My Pony

Vili on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 3 Star Prospect pistein 1028. Tuloksia voi tarkastella Vilin RMP-profiilista #6425 tai tästä.

Palkinnot

31.10.2020 Esteravarsojen laatuarvostelu 7 + 7 + 1 + 1 + 3 + 9 = 28p. EV-II
02.11.2020 Kenttävarsojen laatuarvostelu 7 + 3 + 3 + 3 + 1 + 9 = 26p. KEV-II
20.11.2020 Kouluvarsojen laatuarvostelu 8 + 4 + 2 + 5 + 1 + 2,5 + 10 = 32,5p. KV-II, tilaisuuden paras 3-vuotias puoliverinen
21.12.2020 Valjakkovarsojen laatuarvostelu 7 + 3 + 4 + 2 + 3 + 9 = 28p. VV-II
30.12.2020 Hevoskantakirjan joulukuun ylimääräinen tilaisuus 16 + 17 + 17+ 17 = 67p. KTK-III
04.01.2021 RHLA 39. tilaisuus (65,556 %) 3 / 3 / 9 / 3 / 8 / 9.5 / 10 / 6.5 / 7 Quality
31.07.2021 Yleislaatuarvostelun heinäkuun tilaisuus 29,5 + 24 + 72,25 + 12 + 4,5 = 142,25p. YLA1
30.09.2021 Virtuaalihevosten Fiilisarvostelu 57 + 59 = ka 58p. VFA3
-Tasaisen ja suorittavan oloinen kaveri, jopa ehkä hieman liiankin kaikkeen taipuva, että on hieman vaikea saada hevosesta kiinni. Kisaa maastoesteistä valjakkoon, ja olisinkin kaivannut tarkempaa kuvailua lajien sisällä toimimisesta. Rakennekuvassa persoonallisen näköinen, hieman varsamainen. Estekuvia ei saa aukaistua isommiksi. Hienoja jälkeläisiä hevoselta on jäänyt ja mikä upeinta, hevosen suku meriitittömyydestään huolimatta, on mahtava. Laajemman sukutaulun linkit toimivat ainakin satunnaisotannalla ja palkitut sukulaiset on eritelty omiin listoihin. "Meriittitön" suku toimii ja tuo realistisuutta sekä sitä kautta syvyyttä hevoseen.
- Hevoseen on selkeästi laitettu paljon aikaa ja se on omistajalleen tärkeä. Olisin toivonut, että liikekuvat pystyisi avaamaan isompana, ja että laajennettuun sukutauluun olisi linkki.

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

10kg heinää (2-2-2-2-2)
Aamu: Litistettyä kauraa 1l + EQP Minerals 1dl
Ilta: EQP Sport Mix 1l + Litistettyä kauraa 1l


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Heinät aina verkosta tarhassa
-Magneettipatjat yöksi takajalkoihin
-Loimi ovesta aamulla tarhaan päälle

Varusteet © Equestrian PRO, Oddpixel, Varustevaunu & Varustekartano