Pyökkipolku

Oldfinion Stark Valcorina

VIR MVA Ch, KTK-II, KV-I, KRJ-II

iso hevosen kuva
hevosen kuva hevosen kuva
© VRL-11983
Virallinen nimi Oldfinion Stark Valcorina "Valsa" Rotu Oldenburginhevonen
Sukupuoli Tamma Syntymäpäivä 06.11.2019
Väri, säkäkorkeus Musta (aa / EE), 163cm Rekisterinumero VH19-013-0072
Koulutustaso Grand Prix Painotuslaji Kouluratsastus
Kasvattaja Oldfinion Dressage Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

"Oldfinion Dressage sulkee ovensa." Ei kai tämä nyt totta ole? Upeaa kasvatustyötä oldenburgien kanssa tehnyt Yersinio Vhellerton aikoi oikeasti myydä tallistaan loputkin kasvatit. Olen viime aikoina kouluhevosista kiinnostunut taas enemmän ja olihan sitä tarjonta käytävä läpi. Oldfinionille sentään on myönnetty KRJ ja KV kolmen tähden kouluhevoskasvattaja palkinnot, NJ hopeinen kasvattajapalkinto ja VSN Best Breeder palkinto, joten laatu on taattua. Myynnissä oli kaksi tammaa ja kaksi oria, joten puolet oli helppo sulkea laskuista pois oritallin ollessa tupaten täynnä. Toinen myynnissä ollut tamma Oldfinion Olympic oli meidän talliin ihan liian hieno - VIR MVA Ch, kantakirjattu, palkittu KRJ arvostelussa ja KV-arvioinnissa. Tätä tammaa myytiinkin oikeastaan enää siitoskäyttöön. Haluan saavuttaa itsekin hevosten kanssa jotain, joten katseeni kääntyi Oldfinion Stark Valcorinaan. Valsakin oli jo VIR MVA Ch, kantakirjattu sekä KV-I palkittu, mutta se ei vielä täyttä potentiaaliaan ollut kisakentillä antanut. Toivottavasti Valsa saa meillä jatkettua hyvin alkanutta uraansa.

Luonne

Luonteeltaan Valsa on utelias, seikkailunhaluinen hevonen. Tamma on varsin taitava avaamaan erilaisia lukkoja, eikä sähkölangat sitä hirveästi pidättele. Karsinan oven kanssakin saa olla tarkkana, että varmasti menee kiinni, sillä Valsa varmasti testaa, että menikö ovi kunnolla kiinni. En yllättynyt yhtään kun kuulin, että Valsan emä on samanlainen karkailija. Keneenköhän on tamma mahtanut tulla?

Ratsastaessa Valsa on pohkeelle herkkä ja vahva kädelle. Sitä pitää tasaisesti aina muistuttaa ja korjata, ettei ratsastajan kädelle paineta ja nojata kaikella voimalla. Yleensä erilaisista siirtymisistä on ollut tähän apua kun taas pitkäjaksoinen yhden tehtävän hinkkaaminen saa tammasta painavamman tuntuisen. Kouluratsuna tamma on erittäin taitava, mutta estepuolelle se ei juuri taivu, ellei puomeja lasketa, sillä niihin tämä ei jalkojaan kolauttele vahingossakaan, vaan näyttää niin liitäviä askeleita, että melkein jää meidän askellajihevosetkin kakkoseksi askelten lennokkuudessa.

Kilpailupaikoilla tamma käyttäytyy aina hyvin mallikelpoisesti. Valsa kyttää ainoastaan noin polvenkorkuisia esineitä, mutta menee niiden luokse kun ratsastaja sinne ohjaa. Esineethän voi olla vaikka tuomarinpöytä tai joku hieman erikoisempi kukka-asetelma koristamassa kouluaitojen vierustoja. Radalla nuo saattavat aiheuttaa hetkellistä jännittymistä, joten ratsastajan pitää aina muistaa käydä näyttämässä nämä jännittävät möröt tammalle ennen starttaamista. Kun ne on todettu turvallisiksi, ei Valsa niitä enää sen kummemmin kyttää. Samaa höperyyttä tamma näyttää joskus myös maastossa, missä erityisesti niinkin perinteinen pelko, kuin postilaatikot ovat pahimpia uhkia.

Kuljettamisesta Valsa ei suuremmin nauti. Kuljettamisen aiheuttama stressi tulee yleensä esiin niin, että tamma ulostaa suuria määriä kopissa ja hinkkaa häntäänsä ja takapuoltaan takapuomiin. Tamma menee koppiin kuitenkin aina hyvin, ainoastaan kopin sisällä oleminen saa sen oirehtimaan. Usein tamma onkin koko takamus kurassa tämän jälkeen, joten kilpailupaikalla voikin ensimmäisenä varautua sen puhdistukseen ennen suoritusta, jos ei halua kurapyllynä radalle lähteä.
© kasvattaja, muokkaus Veera R.

Suku

i. Stark Rocco
KTK-I
old, 170cm, trn
ii. VIR MVA Ch Oldfinion Stark Lion
KTK-II
old, 171cm, trn
iii. VIR MVA Ch Oldfinion Stark Dian
VSN WCh, KTK-II, KRJ-I, KV-II, YLA1
old, 173cm, rn
iie. VIR MVA Ch Wolf's Dollarlion
VSN Ch, KTK-III, KRJ-I, KV-I
old, 167cm, rn
ie. VIR MVA Ch Oldfinion Scirocco
KTK-II, KRJ-III, KV-I
old, 166cm, rt
iei. VIR MVA Ch Oldfinion Tabasco
VSN WCh, KTK-II, KV-I, KRJ-I, YLA1, KVJ A-Premium
old, 170cm, rt
iee. Oldfinion Atemberaubend
KTK-III, KRJ-I, KV-II
old, 165cm, rt
e. Oldfinion Valeria
KTK-III, KV-II
old, 166cm, rn
ei. 8th Commandment MHW
KTK-III
old, 168cm, rn
eii. Sickstep GRA
old, 168cm, km
eie. Africa MHW
old, 162cm, rn
ee. Valeriana Ion
old, 169cm, m
eei. Suprant Prostar
old, 169cm, vkk
eee. Suprant Honeysuckle
old, 170cm, m

Isälinja: Stark Rocco - Oldfinion Stark Lion - Oldfinion Stark Dian - Oldfinion Serdian - Gerrodian - Accordian (6)
Emälinja: Oldfinion Valeria - Valerian Ion - Suprant Honeysuckle - Honeybee (4)

Palkitut sukulaiset

Jälkeläiset

23.02.2022 - ori Thesiger - (i. Templeton)
20.04.2022 - tamma Pyökin Valetta - (i. Snake Eyes Wolf)
01.11.2022 - ori Snow On The Beach Lind - (i. Stop Being Greedy Lind)
19.11.2022 - ori Pyökin Stark Terror - (i. Socially Sour Ree)

Kilpailukalenteri

Klikkaa auki

Päiväkirja

Klikkaa auki

Palkinnot

06.12.2019 Kouluvarsojen laatuarvostelu 8 + 1 + 1 + 5 + 1 + 106 = 122p KV-I
LKV I, paras puoliverinen, tilaisuuden parhaat sukupisteet

20.01.2021 Hevoskantakirja 18 + 18 + 18 + 18 = 72p. KTK-II

Myönnetty VIR MVA Ch arvonimi