Pyökkipolku

Alcala

ERJ-II, KRJ-II

iso hevosen kuva
hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva
© Copyright by Fee-Fotografie
Virallinen nimi Alcala "Kala" Rotu Brandenburginhevonen
Sukupuoli Tamma Syntymäpäivä 10.02.2018, 10-vuotias
Väri, säkäkorkeusRuunikko (AA / EE), 159cm Rekisterinumero VH20-066-0003
Koulutustaso Grand Prix, 130cm Painotuslaji Yleispainotus
Kasvattaja Dietmar Freitag, Saksa Omistaja Veera R. (VRL-10735)

Historia

Kala on itseasiassa Veeran vanha tuttu vuosien takaa, kun tämä oli tehnyt uraa hevostenvälittäjänä. Alcala ostettiin alkunperin Gestüt Kelseniin Saksaan, josta se myytiin vuoden jälkeen Suomeen Valerianaan. Tammalla oli ollut potentiaalia lajiin kuin lajiin, mutta Saksassa se oli kisannut vain kouluratsastuksessa. Uudessa kodissaan se ei juuri suunnitelmista huolimatta kisannut, saati saanut suunniteltuja jälkeläisiä. Kalalla kuitenkin valmentauduttiin ahkerasti, mutta kisoihin asti ei sen kanssa päästy. Esteitä Kalan kanssa treenattiin ahkerammin tänä aikana kuin koulua, joten Pyökkipolkuun tamman ostaessani, olinkin kiinnostunut katsomaan mihin siitä esteradoilla vielä olisi. Kalan entinen omistaja Lakkahallan Sulo toi itse Kalan meille Päijät-Hämeeseen Orivedeltä ja kehui tammaa vuolaasti, mutta voivotteli, ettei tamma ollut enää hetkeen ollut sopiva heidän tarkoituksiinsa.

Luonne

Alcala - vieraiden kesken Kala, on ystävällinen ja osaava neiti. Tammassa oli alun perin kapasiteettia kenttähevoseksi, se hyppäsi reilusti yli metriä ja ylitti rohkeasti erikoisimmatkin maastoesteet. Entisellä tallilla päätettiin kuitenkin kilpailla tamman kanssa vain kouluratsastuksessa. Pääosin ruunikko tamma, jonka otsaa täydentää pieni valkea tähti - on lempeä monitoimihevonen.

Laumassa tammaa sietää jokainen, eikä Kala aloita rähinöitä muiden hevosten kanssa. Maltillisesti se odottaa omaa ruokavuoroa, eikä johtajatamman tarvitse äristä tammalle. Kala on laumassa keskiluokkaa mutta viettää aikaansa mieluummin yksinäisten tammojen seurassa, vältellen keskiötä. Tämä on helppo hakea haasta, sillä tulee kutsusta luokse, oli kuka tahansa hakemassa.

Hoitaessa ruunikko steppailee puolelta toiselle, välittämättä molemmin puolin olevasta kiinnityksestä. Kala ei ole tiedettävästi stressaantunut, vaan tekee sitä pelkästään aikansa kuluksi. Kaviot nousevat kiltisti ylös ja satulavyö menee ilman pullistelua, mutta suitsien kanssa tykkää toisinaan pelleillä. Tammalla on tapana nostaa turpa valmiiksi ylös, kun kuulee kuolainten kolinaa. Tätä voi yrittää huijata herkun kanssa tai liottamalla kuolaimia omenamehussa tai mössössä hetken aikaa. Muuten kuolainten laittamisesta voi mennä tovi. Kala ei muutenkaan pidä, että tämän päähän kosketaan liiaksi. Kengittäjän ja eläinlääkärin kanssa tamma on sujut, eikä aiheuta ylimääräistä draamaa.

Ratsuna Kala on miellyttävä ja toimii ajatuksen voimalla, mikä on akateemisen ratsastuksen näkökulmasta todella tarpeellinen asia. Tammalla on kohtalaisen hyvät ja sulavat liikkeet, etenkin tamman ravi ja laukka on helposti hallittavissa. Kala kokoaa itsensä hyvin ja jaksaa kantaa itsensä ylpeästi. Maasta käsin on leppoinen ja pysyttelee ympyrän kehällä eikä lähde lipumaan ihmistä kohden tai ulos ympyrältä. Vaikeampia kuvioita ei ole vielä harjoiteltu, mutta avo- ja sulkutaivutukset ovat kaunista katsottavaa. Siinä tulikin kerrottua tamman lempiliikkeet. Piaffe ja passage on ryhdikästä, mutta piruetit saattavat jäädä veteliksi, mikäli vauhtia ei muista pitää yllä.

Mikään vauhdikas persoona Kala ei ole, hurjat peltolaukkakilpailut eivät ole tamman juttu. Se on hidas kuin kilpikonna eikä lähde ottamaan kaverin kanssa kilpailuja, mikä tekee lisätyistä askellajeista tammalle heikon kohdan. Puolestaan hitaus tekee siitä turvallisen aloittelijoille, sillä ei tarvitse pelätä pukittelu kohtausta tai sitä, että tamma lähtee säikähtäneenä pinkomaan hirveää vauhtia eteenpäin.

Traileriin tamma menee kiltisti ja matkustaa yksin tai kaverin kanssa. Uusissa paikoissa levoton alkuun, mutta sopeutuu ympäristöön hetken päästä. Mikään rohkein ei ole, kovan rasahduksen kuullessa jää pönöttämään paikoilleen. Hoputtaa ei kannata, koska hermostuu entisestään. Radalla keskittyy suoritukseen, mikäli ratsastaja pysyy rentona ja määrätietoisena.
© VRL-13369 (muokkaukset VRL-14810)

Suku

i. Kummerspeck
brdbg, 168cm, rn
ii. Kabelsalat
brdbg, 169cm, trn
iii. Stromleitung
brdbg, 170cm, trn
iie. Salathersteller
brdbg, 165cm, m
ie. Fremdschämen
brdbg, 165cm, rn
iei. Übelkeit
brdbg, 169cm, rn
iee. Dritte Frau
brdbg, 164cm, rt
e. Luftschloss
brdbg, 161cm, trn
ei. Gott in Frankreich
brdbg, 166cm, rn
eii. Botschafter
brdbg, 168cm, trn
eie. Französisch
brdbg, 166cm, rn
ee. Treppenwitz
brdbg, 160cm, m
eei. Treppengott
brdbg, 162cm, rn
eee. Witzbold
brdbg, 159cm, m

Isälinja: Kummerspeck - Kabelsalat - Stromleitung (evm)
Emälinja: Luftschloss - Treppenwitz - Witzbold (evm)

Sukuselvitys

Jälkeläiset

04.02.2023 - ori Master - (i. Sentinel)
07.04.2023 - tamma Pyökin Smurfette - (i. Smurf Snap)
10.06.2023 - tamma Arachnida - (i. Spiderspot)

Kilpailukalenteri

Klikkaa auki

Palkinnot

Päiväkirja

Klikkaa auki