Elfengård

ETUSIVU GOTLANNINRUSSIT SHETLANNINPONIT NORJANVUONOHEVOSET KASVATUS

Elfengård Romnos

valjakkoajo, tavoitetaso 7: vaativa valjakko

Kuvan © vibaja
tämä on virtuaalihevonen - this is a virtual horse

ruunikko gotlanninrussponiori, 125cm (VH15-028-0267)
syntynyt 26.04.2015 ruotissa, 12 -vuotta (täyttänyt 23.04.2018)

kasvattanut Elfengård ja omistaa Catia (VRL-00801)
valjakkoajo | vaativa valjakko

Lokakuun 2016 kantakirjatilaisuudessa,
pistein 19 + 18 + 16 + 19 = 72p. KTK-II
Kesäkuun 2018 laatuarvostelutilaisuudessa,
pistein 7,5 + 40 + 22 + 20 + 13 = 102,5p. VVJ-I

Romnos alias Rommi on aika jääräpäinen tapaus. Se haluaisi tehdä melkein kaiken oman päänsä mukaan ja tekeekin ihmisen käsittelyn melko haasteelliseksi. Kuitenkin, jos voitat orin luottamuksen, se on sinulle paljon ystävällisempi, mitä normaalisti. Siksi orin temppuja pitääkin katsoa hieman läpi sormien ja osoittaa orille, että olet hänelle pätevä ja luottamuksen arvoinen kumppani. Tämän vuoksi oria pitääkin käsitellä vain kokenut hevosenhoitaja, sillä aloittelevalle hoitajalle se ei todellakaan sovi. Orimaisempaa oria saakin hakea, sillä huomaa kyllä koska tammoja on lähettyvillä. Se mielellään hirnahtelee tammoille ja on kuin ei kuulisikaan mitään. Tällaisessa tapauksessa ei auta kuin odottaa, että ori itse kyllästyy ja laskeutuu pilvilinnoistaan.

Hoitotilanteissa ori steppaa paljon paikallaan. Se myös näyttää luonteensa potkimalla harjapäkkiä kumoon ja yrittää näykkiä hoitajaa. Tämän vuoksi Rommi kannattaa kiinnittää hyvin riimunnaruilla paikalleen, ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Se on hyvin levoton, joten sen vuoksi kannattaa olla rivakka hoitaessa ponia. Hyvänä vinkkinä on laittaa heinätuppo verkkoon naaman eteen, jotta ori voi mutustella samalla heinää, näin ollen hoitotoimenpiteet tapahtuvat hieman helpommin, steppaamista se ei kuitenkaan lopeta. Valjastaessa oria kannattaa olla nopea ja kiristää remmit huolellisesti, mutta nopeasti. Ori on kuitenkin kyllästyvää sorttia ja hermostuu herkästi odotteluun.

Ajaessa poni on kuitenkin melko unelma tapaus. Se kuuntelee ohjastajaansa ja toimii hyvin. Monesti ohjastajasta tuntuukin, että edessä olisi ihan eri poni kuin ennen ajamaan lähtöä. Ohjastajan ei kuitenkaan kannata paljoa luottaa poniin, sillä kyllä se huomaa jos ohjastajan ote ajoon lipeää. Se on sen jälkeen menoa se, eikä mikään tahdo oria pysäyttää. Siksi kannattaa olla skarppina kun orin kanssa lähtee ajelulle. Kilpailutilanteissa herkästi ohjastajan jännitys kimpoaa oriin ja se vaikuttaa herkästi suoritukseen. Myös ne ihanat ympärillä olevat tammat tahtovat viedä orin huomion, joten ohjastajan pitääkin olla sellainen, jolla on hyvä luottamussuhde oriin. Muuten kilpailuista ei tahdo tulla mitään.

Sukulaiset

KTK-I, VVJ-I, YLA2
i: Grenström Ottar
rn, 125cm
ii: Bingård Gustav evm rn, 125cm iii: Bingård Galle evm
iie: Molly Moon evm
ie: Grenström Polly evm rn, 119cm iei: Sigurd evm
iee: Sverans Jordgubbar evm
KTK-III
e: Madsen Gehenna
rnvkk, 125cm
ei: Dødheimsgard evm vrt, 128cm eii: Zyklon-B evm
eie: Isengard evm
ee: Aura Noir evm rnvkk, 124cm eei: Mayhem evm
eee: Frøya Noir evm

Jälkikasvu

1. gr-r. Elfengård Zaazenach s. 12.07.2015 emä Saga v. Ahlstedt
2. gr-o. Rodeo GW s. 14.02.2016 emä Freya Noka
03. gr-o. Elfengård Rimus s. 17.05.2018 emä Saga v. Ahlstedt

Kilpailutulokset

NJ Näyttelyt
irtoSert 13.09.2015 - Cresendo Päätuomari Vibaja

Ominaisuuspisteet ja kilpailutasot
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Valjakkoajo tasolla /

Hevonen kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa painoituslajissaan aina maximitasolleen asti. Tämän jälkeen se siirtyy pelkästään jalostuskäyttöön.

Päiväkirja & Valmennukset

Valjakkovalmennus, kirjoittanut omistaja 241 sanaa
Olimme rommin kanssa jo veryttelemässä kentällä, kun tämän päivän valmentajamme Hillevi Rusakko saapui meitä tallillemme valmentamaan. Tervehdin Hilleviä, ja hän antoikin meidän jatkaa veryttelyämme sen aikaa, kun hän kokosi kartioita syliinsä ja alkoi merkkaamaan niillä volttien paikkoja. Kun hän oli saanut ne valmiiksi, hän pyysi meitä lähemmäksi kartioita ja ohjeisti meitä tekemään ensin käynnissä aina kartioiden kohdalla voltin niin läheltä tötteröä kuin mahdollista vain olisi. Lähdimmekin innoissamme orin kanssa tekemään työtä käskettyä. Alku ei mennyt ihan kuin elokuvissa, tötteröt liikkuivat pois paikaltaan ja olimmekin melko noloina valmentajan silmien alla. Muutaman harjoituskerran ja tötterön lentämisen jälkeen, aloimme rommin kanssa saamaan volttien paikkoja kohdalleen. Hillevi ohjeisti meitä nyt tekemään tehtävän vielä toiseen suuntaan käynnissä, jotta saisimme harjoitusta yhtälailla toisesta suunnasta. Jälleen muutaman lentäneen tötterön jälkeen, Hillevi ohjeisti meitä siirtymään raviin ja toistamaan saman asian ravissa. Ravissa meillä olikin hieman vaikeuksia, sillä rommi meinasi, että tänään ei ole kiva päivä tehdä yhtään enempää samaa tylsää asiaa. Sain kuitenkin orin aisoihin ja lähdimme suorittamaan tehtävää uudelleen ravissa, valmentajan huutaessa käskyjä vierestä. Se selkeästi tehosi oriin hyvin, sillä Hillevin tiukka ja kimeä ääni oli orille kuin käsky olla kiltisti. Kun tehtävämme alkoi molempiin suuntiin sujua myös ravissa, alkoi valmentaja poistamaan tötteröitä volteilta meitä auttamasta. Jouduimme suorittamaan voltit nyt ilman tötteröiden tukea ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Alkumme oli jälleen vähän hakemista, mutta suoriuduimme loistavasti molemmissa askellajeissa tekemään voltit, vielä molemmista suunnista! Hillevi olikin tyytyväinen meidän suoritukseemme, ja antoikin meidän lähteä tekemään loppuveryttelyä mahtavan valmennuksen päätteeksi.

Valjakkovalmennus, kirjoittanut omistaja 222 sanaa
Meitä valmentamaan tuli yksi parhaimmista valjakkovalmentajista, Hans Välimäki. Ravailimmekin jo kentällä kärryjen kanssa kun hän saapui tallille. Hän lähtikin heti tekemään töitä, eikä päästäisi meitä todellakaan helpolla. Hän pyysikin minua laittamaan Rommin takaosan ihan täysillä töihin, jotta ori tulee hyvin takaosalleen. Rommihan ei tästä tykännyt aluksi ja vähän hermoili, mutta loppujen lopuksi rauhoittui ja rentoutui tuntumalle. Seuraavaksi Hans pyysi meitä etenemään lävistäjälle aina pitkän sivun alusta, ja se oli tarkoitus mennä lisätyssä ravissa. Hans oikein yllättyi orin menosta, koska sehän lähti kuin ammuttu lävistäjän alusta ylämäkeen. Ori oli muutenkin rento ja näin ollen Hans käskikin antamaan orille hieman enemmän tilaa edestä. Tämä saikin aikaan sen, että orin askelpitoisuus venyi, kun muoto putosi lisätyssä ravissa hieman alemmas. Rommi tekikin töitä oikein innoissaan! Hans huomasi sen myös, joten antoi meille vähän lisää tehtävää, jossa tarkoituksenamme oli mennä kolmikaarista kiemurauraa ravissa, ja tehdä pysähdys aina suoristuskohtien keskellä. Ori toimikin hyvin ja kuunteli käskyjäni hyvin mallikkaasti, joten pysähdykset onnistuivat. Joka kerta kun pysähdyksestä lähdettiin liikkeelle, otti ori hyvin tarmokkaan ravin ja olinkin tyytyväinen, että sillä oli tänään loistava päivä! Hansin mielestä kuitenkin ori vaikutti kaarteissa hieman jäykältä, joten meidän oli kaarruttava kaarteissa vain vielä rohkeammin. Kunnes olimme hiestä märkiä ja tyytyväisiä hyvään valmennukseen, Hans kehui meidän loistavaa yhteistyötä ja kertoi tulevansa jatkossakin valmentamaan poneja tallille. Saimme luvan loppuveryttelyyn itsenäisesti ja teinkin sen hymy naamalla, samoin rommi.

KAIKEN MATERIAALIN © ELFENGÅRD 2018
tämä on virtuaalitalli - this is a sim-game stable