Pyökkipolku

Pyökkipolku

Eureka von Lark

FF, VIR MVA Ch, KTK-III, PKK KTK-II, KRJ-II
Novice Endurance Champion

iso hevosen kuva Aikuisrakenne © Elisa
hevosen kuva
Varsarakenne © R.
Virallinen nimi Eureka von Lark "Hera" Rotu Oldenburginhevonen
Sukupuoli Tamma Syntymäpäivä 24.05.2020
Väri, säkäkorkeus Ruunivoikonkirjava (AA / Ee / nCr / TOto), 166cm Rekisterinumero VH20-013-0068 / PKK3714
Koulutustaso Grand Prix Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Amanda Haydn, Alondra Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

"Neljäpolvinen puhdasverinen oldenburgtamma, joka on suvultaan edustaa melko uusia linjoja sekä seasta löytyy kivoja yksilöitä, joihin ei niin useasti oldenburgien suvussa törmää."
Näin oli Heran kasvattaja Bastian Kelsenille tammavarsaa kuvaillut, joka oli kiinnostunut kirjavasta puoliverivarsasta, jo ennen tämän vieroitusta. Hyvin vahvasta koulusuvusta tuleva, hieman erikoisemmalla värityksellä varustettu varsa olikin myöhemmin monia kiinnostanut, mutta Bastian oli sen verta ajoissa ollut tekemässä tarjousta, että sai jalkansa niin hyvin oven väliin, että siitä ei voinut kasvattaja kieltäytyä. Bastian koulutti varsan itse tiiminsä kanssa, mutta ei kerennyt kisakentille saakka sen kanssa. Tamman ollessa viisi vuotias tämä joutui hevosia tallistaan vähentämään ja kirjava puoliveritamma oli helppo saada myydyksi. Pyökkipolun omistajan Veeran lompakkoon tamma jätti melkoisen loven, mutta ehkä tämä saadaan vielä paikattua..

Luonne

Kilpahevosen toivoisi ja oikeastaan olettaisikin olevan teräshermoinen, täysin ratsastajaansa sekä suoritukseen keskittyvä ammattiurheilija, joka ei ihan vähästä hätkähdä. Sallinette minun romuttaa tämän kauniin ajatuksen ainakin hetkelliseksi; sanokaa hei Heralle, Grand Prix -tähdelle, joka ei ole enää edes diiva vaan vähän hermoheikko yksilö.

Hera arvostaa tiettyjä rutiineja sekä pysyvyyttä; sama karsina, sama tarha, erityisesti samat käsittelijät ja ratsastaja(t), aamulla ulos ja illalla talliin, yöksi sisälle myös laidunkaudella. Itse asiassa sinne laitumelle ei tarvitse päästä ollenkaan, siellähän on ötököitä ja ties mitä ällöttävää. Varta vasten tuttuun tarhaan kannettu vihreä nurmi toimii paljon paremmin. Vaikkei aikataulu ole minuutintarkka, sellainen puolituntinen voi olla ja joskus onkin liikaa. Ruokinnan lisäksi Hera arvostaa suuresti, jos (ja kun) liikunta ajoitetaan samoihin aikoihin joka päivä. Ja vapaapäiviähän tämä ei kestä ollenkaan, koska rutiini menee rikki. Tamma on tosin sen verran yksinkertainen, että työksi käy ihan vaikka taluttaen tehty käyntilenkki, kunhan on jotakin ohjelmaa.

Samojen tuttujen ihmisten kanssa Hera käyttäytyy hyvin. Uusien ihmisten kanssa se yrittää käyttäytyä, mutta on silmin nähden kireä ja hermostunut, saattaa vinkua kosketuksen vuoksi, kuopia ja muutenkin viestittää kaikin ei-päällekäyvin tavoin, ettei tämä nyt ole lainkaan hyvä. Luulisi, ettei ole mitään väliä, kuka harjaa, pesee, varustaa, taluttaa ja niin edelleen, kunhan kohtelee hevosta asiallisesti, vaan ei, on sillä väliä. Niinkin paljon, että erään kerran tamma sai slaagin uuden ihmisen aivastaessa kesken tarhaan talutuksen. Siinä sitten metsästettiin useamman ihmisen voimin itsensä irti kiskaissutta, pitkin pihaa juoksevaa hevosta, jonka silmät pyörivät päässä niin, että valkuaiset vain vilkkuivat. Mahtava hermorakenne, eikö?

Ihan samanlaista se on ratsastettaessakin. Tutun ratsastajan kanssa Hera rentoutuu, uuden kanssa ei todellakaan. Oudon ihmisen kanssa tamma jännittää koko ajan muuttuen säikyksi ja hermostuneeksi, kaikkea arkistakin pelästyväksi hermokimpuksi. Eikä se tuttukaan ratsastaja ole mikään oikotie onneen, tämä hevonen kun on mestari hermostumaan milloin mistäkin. Esimerkiksi väärällä nuotilla, turhan kovaäänisesti maukuvasta kissasta ja muista aivan naurettavista ja arkisistakin asioista. Sen nyt ymmärtää, että yllättäen maneesin katolta alas vyöryvä lumi tai pihalla kovassa tuulessa yllättäen naamalle lentävä muovipussi säikäyttävät. Heran kyky säikähtää parhaimmillaan (”parhaimmillaan”) omaa peilikuvaansakin vain on jo jotain ihan muuta. Eikä sellainen edes ärsytä, lähinnä harmittaa hevosen itsensä puolesta; eihän tuollainen voi olla mukavaa elämää, kun kaikki on kamalaa.

Hera on äärettömän taitava ratsu. Sen kapasiteetti yltää Grand Prix -luokkiin ja liikemekaniikka on mieletön. Tamman ratsukoulutus, etenkin vaativimpien liikkeiden osalta, vei kuitenkin vähän tavallista pidemmän aikaa. Kaikki uusi kun tuppasi hermostuttamaan tammaa. Kaiken muun hermoilunsa lisäksi se on hirvittävän miellyttämisenhaluinen hevonen, alati huolissaan siitä, tekeehän se oikein ja tarpeeksi. Tarpeeksi murehtiessaan tamma alkaa ennakoimaan ratsastajansa toiveita, korjauspyynnöistä askelkuviot menevät aivan sekaisin. Tamma on herkkä, reaktioissaan nopea ja vähän dramaattinenkin, eikä todellakaan helppo ratsu, vaikka tutun ihmisen kanssa parhaansa yrittääkin.

Luonteenlaatunsa vuoksi tamma ei tosiaan ole ideaali kilpahevonen. Uudet paikat jännittävät sitä kahta enemmän kuin kotiympyrät, minkä lisäksi kisatunnelma ampaisee Heran korvien väliin aivan väärällä tavalla. Rentouden saavuttaminen on kilpatilanteessa vielä haastavampaa kuin kotona. Josko jälkikasvulla olisi parempi hermorakenne. Herassa on niin paljon potentiaalia ja hyviä puolia, että sen huonohermoisuudesta huolimatta se on tarkoitus astuttaa (ehdottomasti oreilla, joilla on parempi hermorakenne). Ehkä Hera loistaa siitostammana.
© Lissu T.

Suku

i. Paragon
old, 162cm, vkk
KTK-III
ii. Purple Diamont
old, 165cm, vkk
KV-II, KRJ-III
iii. Pirantanz
old, 163cm, vkk
KRJ-II
iie. Stonegarden's Loverazor
old, 168cm, rt
Bronze Premium
ie. Ch Oldfinion Bellary
old, 167cm, rt
KTK-III, VSN Ch, KRJ-II, KV-II
iei. Oldfinion Boston Beat
old, 170cm, rn
KTK-II, KV-II
iee. VIR MVA Ch Oldfinion Mallory
old, 165cm, rn
VSN Ch, KTK-III, KRJ-II, KV-II, YLA2, KVJ A
e. Verso Elba
old, 165cm, rnkrj
KV-II
ei. Rondón von Lark
old, 165cm, tprt
KTK-II
eii. VIR MVA Ch Riveron
old, 162cm, m
KTK-II, VSN Ch, KRJ-III
eie. Sonatina Wolf
old, 166cm, trn
KV-III, KRJ-II
ee. Brokeback Eisblick
old, 167cm, rnkrj
KV-II, Superior Grade, 2 Star Prospect
eei. Brokeback Blickfänger
old, 171cm, rn
KV-II
eee. Brokeback Eiskaffee
old, 166cm, rnkrj
KTK-III, KV-III, Quality, 3 Star Prospect

Isälinja: Paragon - Purple Diamont - Piratanz - Purzelbaum (4)
Emälinja: Verso Elba - Brokeback Eisblick - Brokeback Eiskaffee - Eisprinzessin (4)

Lisää sukulaisia

Jälkeläiset

06.09.2021 - tamma Estela Troll - (i. W' Essonite)
25.06.2022 - tamma Pyökin Edina - (i. Hestia Ares)
16.06.2023 - ori Pyökin Berkeley - (i. Brayden Ware)

Kilpailukalenteri

Näyttelyt / KRJ / ERJ / VVJ / KERJ / MEJ / WRJ / Villit / VMRJ

Päiväkirja

Klikkaa auki

Rate My Pony

Hera on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 3 Star Prospect pistein 1126. Tuloksia voi tarkastella Heran RMP-profiilista #7745 tai tästä.

Palkinnot

05/2021 myönnetty PKK arvonimi Finest foal
31.08.2021 Ratsuhevosten laatuarvostelu (74,444 %) 8.5 / 8.5 / 8 / 4.5 / 5.5 / 4 / 10 / 8 / 10 First Champion

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

10kg heinää (2-2-2-2-2)
Aamu: EQP Minerals 1dl + EQP Mysli Mix 0,5l
Ilta: EQP Mysli Mix 0,5l


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
— Pakkasella toppaloimi
— Kovalla pakkasella villaloimi alle
— Välikautena ulkoiluloimi
— Sateella ja huonolla säällä sadeloimi
— Kuljetukseen ja kuivaukseen villaloimi