Isidorus PB "Sid"



© Tomasz Siergiej (This is a sim-game horse!!!)

Syntymäaika 01.01.2014 Rekisterinumero VH14-031-0717
Rotu Suomalainen puoliverinen Sukupuoli Ori
Säkäkorkeus 164cm Väri Mustanruunikko
Kasvattaja Skurvash Omistaja Jaana K. (VRL-03669)
Painotuslaji Esteratsastus Koulutustaso 140cm

EV-II (8 - 10 - 4 - 10 - 7 = 39p) 20.06.2014

1v. - 21.04.2014
2v. - 09.08.2014
3v. - 27.11.2014
4v. - 17.03.2015
5v. - 05.07.2015
6v. - 23.10.2015
7v. - 10.02.2016
8v. - 30.05.2016
9v. - 17.09.2016
10v. - 05.01.2017
11v. - 25.04.2017
12v. - 13.08.2017
13v. - 01.12.2017
14v. - 21.03.2018
15v. - 09.07.2018
16v. - 27.10.2018
17v. - 14.02.2019
18v. - 04.06.2019
19v. - 22.09.2019
20v. - 10.01.2020

Sidillä on oikeastaan kaksi persoonaa, joista toinen esiintyy julkisilla paikoilla ja toinen taas kotioloissa. Julkisilla paikoilla ja erilaisissa tilaisuuksissa, missä on paljon ihmisiä, ori on oikea kiiltokuvapoika. Toisin sanoen se käyttäytyy erinomaisesti ja esiintyy aina vain edukseen. Oman porukan kesken Sid on vähän vaativampi ja aiheuttaa samalla harmaita hiuksia koko talliväelle tempauksillaan. Orihan on siis kyllä noin yleisesti ottaen mukava hevonen, mutta kunnioituksen puutetta on havaittavissa ja karkaaminenkin onnistuu helposti. Karkailun takia tulee muistaa laittaa myös karsinan oven puolessa välissä ja alareunassa olevat lukot kiinni, kun hevosen jättää karsinaan. Tarhan portista laitetaan ketju ja kaksi muuta lukkoa kiinni.

Kotona hoitaessa on suotavaa harjata ja laittaa hevonen kuntoon käytävällä tai hoitopaikalla, koska karsinassa Sid pyörii kuin hyrrä, eikä myöskään ihmeemmin jaksa ihmistä väistää, joten turvallisuussyistä on suotavampaa laittaa se paikassa, jossa sen saa molemmin puolin kiinni. Toki jos uskot, että hermosi riittävät väistelemään tätä ruunikkoa väkkärää, niin mikäs siinä, sen kuin laitat karsinassa.
Sid antaa harjata itsensä melkein läpikotaisin. Ainut paikka on pää, minkä harjaamisesta ori ei pidä yhtään. Yleensä se nostaa pään taivaisiin, kun yrittää harjata ja varsinkin tälläisellä hukkapätkällä, kuten minä, on ongelmia harjata sitten se jalo ja pyhä pää.  Kaviot ori nostaa vauhdilla, mutta ei jaksa niitä kauaa antaa pitää ilmassa, vaan alkaa riuhtomaan jalkaansa irti. Kaviot siis kannattaa putsasta senkunneissa, ettei tarvitse alkaa hevosen kanssa painimaan. Talvisaikaan on fiksuinta mennä hevosen kanssa suoraan pesupaikalle ja lämpimällä vedellä sulatella lumet kavioista.
Varustaessa Sid pullistelee aluksi, mutta tönäise vaikka polvella mahaan, niin se lopettaa. Muita ongelmia ei oikeastaan varustaessa ole, toki se pään arkuus, mutta siitäkin selviää kun nopeasti toimii.

Ratsuna tulee sitten se "vaativuus" esiin. Sid liikkuu aluksi kuin täi tervassa ja raippasta se ei pidä, joten raaemmin käyttäessä raippaa lentää n. 98% varmuudella takamus hevosella. Pohkeillekin se muka on aluksi turta, mutta heräilee kuitenkin muutaman raipalla vahvistetun pohjeavun jälkeen. Kun Sid saadaan kunnolla liikkumaan se saattaa kaahottaa tai sitten liikkua nätisti, riippuen kuinka nokkiinsa se otti raipan käytöstä. Jos se on ottanut pahastikin nokkiinsa, niin silloin mennään tukka putkella ja pää taivaissa. Jos taas se ei ole ihmeemmin suutahtanut, niin liikkuu kyllä ihan nätisti.
Esteillä hevonen kuumuu herkästi ja vaatii erittäin paljon pidätteitä ja voltteja. Aikaratsastukseen hevonen on omiaan, jossei ratsastaja pelkää vauhtia ja "vaaratilanteita". Sid kääntyy kuin kolikon päällä, joten tiukat tietkään ei tuota ongelmia tämän ruunikon kanssa. Ori hyppää yli kaiken mitä eteen laittaa ja yleensä se hyppääkin melkoisella ilmavaralla ja on varovainen jaloistaan.
Maastoon en suosittele Sidillä lähtemään ainakaan aran ratsastajan. Se saattaa nimittäin säikkyä ja sinkoilla omiaan, jolloin selässä tulee olla ihminen, joka ei itse säikähdä ja käskee hevosta olemaan kunnolla.

Kilpailuissa Sid tanssahtelee innokkaana, mutta pysyy käsissä erittäin hyvin myös taluttaessa. Verryttelyalueella ratsastaessa tahmaisuus ja kaahottaminen unohtuvat kokonaan ja hevonen keskittyy ja käyttäytyy täydellisesti. Toki kuumuminen ei ole poissa, mutta pidätteet riittävät näissä tilanteissa. Itse radalla Sid ampaisee aina vauhdilla kohti esteitä, eikä turhia hidastele. Selässä olevan ihmisen ratsastuksellakaan ei ole niin väliä, kunhan ohjataan vain oikeaan suuntaan, niin Sid hoitaa aikalailla loput.

Sukutiedot

i. Imhotep GER
holst, tummanruunikko, 166cm
ERJ-I, YLA2
ii. Scorpion King evm
holst, mustanruunikko, 169cm
iii. Dragon Empreror evm
holst, musta, 175cm
iie. Memphis Sun evm
holst, punarautias, 163cm
ie. Nephthys evm
holst, punaruunikko, 165cm
iei. Hathor evm
holst, punaruunikko, 171cm
iee. Nubia evm
holst, musta, 160cm
e. Luperca
holst, ruunikko, 166cm
ERJ-I
ei. Mercury IV evm
holst, mustanruunikko, 170cm
eii. Wolf Pit evm
holst, musta, 169cm
eie. Heathberry evm
holst, punaruunikko, 165cm
ee. Eglantine evm
holst, punaruunikko, 166cm
eei. Marlowe evm
holst, ruunikko, 172cm
eee. Marquerite evm
holst, kimo, 169cm
ii. Scorpion King on ratsu, jonka kanssa ensimmäiset ratsastuskerrat ovat suoraan painajaisista ja sen kanssa saa tehdä oikeasti monen monta kertaa töitä peräkkäin, että ori toimisi edes jotenkin. Kisoissakaan sillä ei ole kisattu kummemmin, koska tulokset ovat olleet melko huonoja juurikin sen takia, että yhteistyö ratsastajan kanssa ei onnistu. Asiaa ei pelasta edes se, että hyppytyyli tällä hevosella on mahtava.

iii. Dragon Emperor on kisannut kisa-aikoinaan 150 senttisillä esteillä menestyen hyvin. Sen hyppytyyli on muiden suusta kuultuna viisas ja sillä on ollut erityisen hyvä pelisilmä uusintaradoilla. Mitkään esteet eivät Dragon Emperorille olleet ongelma, joten se oli erittäin varma ratsu kisoissa. Ori on erittäin suosittu jalostusori ja sen varsoja löytyy monesta Euroopan maasta.

iie. Memphis Sun on melko pieni ja kevytrakenteinen tamma, joka toimi junioriratsastajien opetushevosena. Se on luonteeltaan varma ja kuuliainen tamma, jonka kanssa juniorit saivat kasvattaa itsevarmuutta ja kartuttaa taitojaan. Memphis Sun taipuu koulupuolella edelleen Helpon A:n liikkeisiin ja toimiessaan aktiivisesti esteratsuna se hyppäsi 120 senttisiä esteluokkia. Molemmissa lajeissa tulokset olivat erittäin hyviä.

ie. Nephthys oli aikojensa huippulupaus ja siltä odotettiin paljon. Tammaa kiikutettiin ympäriinsä eri hevoskouluttajilla ja loppujen lopuksi hommassa kävi niin, että kahdeksanvuotiskaudelle tullessaan Saksaan oli Nephthys palanut koulutuksien aikana kokonaan loppuun ja kisainto oli hävinnyt sen siliän tien. Tamma siis myytiin yksityishevoseksi, missä se sai viettää seuraratsun elämää ja satunnaisesti se myös sai muutaman varsan.

iei. Hathor on massiivinen ja suurikokoinen ori, jolla kisattiin 160 senttisissä luokissa useana vuotena. Vaikka hevoselta kokoa löytyy, oli se silti erittäin nopea hevonen, jota ei moni olisi edes uskonut. Hathoria on kehuttu rohkeaksi esteratsuksi, joka hyppää yli kaiken mitä eteen laitetaan. Tulokset ovat olleet hyviä, mutta muutamat kilpailut on ori machoillut pilalle, jolloin ei myöskään olla suoritukseen keskitytty. Orin jälkeläiset ovat olleet suosittuja ja ovat tähdänneet isänsä kavion jäljissä esteradoille.

iee. Nubia on tamma, jolla ei ole yhden ainuttakaan starttia kilpailuista. Se on siis toiminut puhtaasti siitostamma. Varsoja se on saanut kolme kappaletta. Tamma on kooltaan pieni ja ulkonäöltään vaatimaton, jolloin sitä ei niinkään huomata, kun tammaa ollaan valitsemassa. Luonteeltaan se on melko kovapäinen, mutta kun saat sen liikkumaan kunnolla, niin tamma on erittäin hieno ja sen liikkeet ovat kauniita.


ei. Mercury VII on arvostettu ja tunnettu ori, joka on nimetty esi-isänsä mukaan. Luonteeltaan ori on arvaamaton, jota moni ihminen pelkäsi ja Mercuryn iso kokokin vain vahvisti pelkoa. Kukapa ei pelkäisiä jättiläistä, josta ei voinut olla ikinä varma, että mitä se seuraavaksi keksii? Jalostuspuolella Mercury ei ollut niin suosittu, mutta esteratsuna se oli taitava ja sitä kautta kerännytkin kuuluisuutta ja arvostusta.

eii. Wolf Pit oli hieno estehevonen, vaikka merkittävimmät kilpailut jäivätkin voittamatta. Luonteeltaan ori oli energinen, mutta tasainen, toisin kuin poikansa Mercury VII. Wolf Pitillä ei ole kovin montaa jälkeläistä, koska se hyväksyttiin vasta 9-vuotiaana hannoverien kantakirjaan.

eie. Heathberry on saanut ensimmäisen varsana nelivuotiaana, minkä jälkeen se myytiin nuorelle kilparatsastajalle. Ensimmäiset kisansa se hyppäsi kuusivuotiaana ja kisasi ratsastajansa kanssa 120 senttisillä esteillä noin kolme vuotta, jonka jälkeen ratsukko siirtyi kansalliselle tasolle. Se oli nopea hevonen ja ratsastajan mukaan helppolukuinen hevonen. Heathberry jouduttiin lopettamaan Saksan mestaruuskisoissa aikalailla suoraan radalla, kosa tamman sääriluu napsahti poikki hevosen tullessa huonosti alas.

ee. Eglantine on yksi Vermeil Warmbloodsin siitostammoista. Luonteeltaan se on hätäinen ja herkkä, jonka vuoksi se ei sopinutkaan kisahevoseksi, niin kuin oli suunniteltu. Muutamat kisat käytiin tammalla kierätmässä, mutta suoritukset olivat epäonnistuneita ja kisahaaveet haudattiin. Eglantinen kanssa käytiin kuitenkin näyttelyissä ja se on valittu mm. vuoden tammaksi ja useissa kovan tason näyttelyissä parhaaksi hevoseksi.

eei. Marlowe oli yhdysvaltalainene ori, joka kilpaili mukavalla menestyksellä 150 senttisissä luokissa. Kansainväliselle tasolle hevonen ei yltänyt, mutta parhaana tuloksena pidetään Kentuckyn osavaltion mestaruuskilpailuiden viidettä sijaa. Luonteeltaan Marlowe oli rehti ja yhteistyöhaluinen ori, joka herätti paljon huomiota kilpailuissa niin kokonsa, kuin taistelijaluonteesakin ansiosta. Jälkeläisiä orilla on reilu 30 kappaletta.

eee. Margueritella kilpailtiin helpoissa koulu- ja esteluokissa. Sen hyvät liikkeet ja harmoninen suorittaminen lumosivat Vermeil Warmbloodsin tallimestarin ja näinpä tamma siirtyi uuteen paikkaan jatkamaan sukuaan ja varsattomina vuosina tamma sai tasasisen luonteensa ansiosta toimia treenikaverina nuorille hevosille, joilla kilpailtiin.

t. Skittles Silvers / 24.11.2018 / omistajana Winfield Stud,  VRL-08368
t. Valeriana Bell / 05.12.2018 / omistajana Jaana K.
o. Boca Raton Winie / 05.01.2019 / omistajana Jaana K.

Kilpailumenestys

ERJ:n alaisia sijoja 42kpl.
26.08.2014 - Dark Side Trakehners - 140cm - 3/27
26.08.2014 - Kilpailukeskus Reiter - 140cm - 1/27
31.08.2014 - Dark Side Trakehners - 140cm - 1/27
30.08.2014 - Kilpailukeskus Reiter - 140cm - 1/27
02.09.2014 - Dark Side Trakehners - 140cm - 1/27
06.09.2014 - Valiant Warmbloods - 140cm - 3/30
06.09.2014 - Valkoranta - 140cm - 3/30
06.09.2014 - Valkoranta - 140cm - 5/30
07.09.2014 - Valkoranta - 140cm - 5/30
08.09.2014 - Valkoranta - 140cm - 1/30
08.09.2014 - Valiant Warmbloods - 140cm - 5/30
10.09.2014 - Valiant Warmbloods - 140cm - 4/30
13.09.2014 - Valkoranta - 140cm - 4/30
14.09.2014 - Valkoranta - 140cm - 5/30
15.09.2015 - Bellgrove - 130cm - 1/9
16.09.2015 - Bellgrove - 130cm - 1/9
17.09.2015 - Bellgrove - 130cm - 1/9
18.09.2015 - Bellgrove - 130cm - 2/9
26.09.2015 - Whispering Heaven - 130cm - 3/30
27.09.2015 - Whispering Heaven - 130cm - 2/30
28.09.2015 - Whispering Heaven - 130cm - 2/29
07.11.2015 - Filmür - 140cm - 2/20
10.11.2015 - Bellgrove - 140cm - 1/18
12.11.2015 - Bellgrove - 140cm - 3/18
16.11.2015 - Bellgrove - 140cm - 1/18
13.01.2016 - Viisikko - 140cm - 3/25
18.01.2016 - Viisikko - 140cm - 2/25
19.01.2016 - Viisikko - 140cm - 5/25
01.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 2/26
03.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 1/26
05.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 1/26
05.08.2017 - Prime Sporthorses - 140cm - 2/24
10.08.2017 - Prime Sporthorses - 140cm - 4/24
11.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 1/26
15.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 4/26
16.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 5/26
23.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 2/26
24.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 3/26
25.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 4/26
27.08.2016 - Hanntrak Center - 140cm - 4/26
23.01.2018 - Ros Cirein - 140cm - 3/20
25.01.2018 - Ros Cirein - 140cm - 4/20

Päiväkirja

PK-merkintä / 15.04.2018

Hyppäsin ulos autostani ja olin mukaani saanut erään ystävän, jonka kanssa oli tarkoitus lähteä maastoon ja ystäväni lainaisi meiltä hevosta. Sovittiin, että haetaan hevoset heti sisälle ja niinpä suuntasimme kulkumme kohti tarhoja. Minä itse menisin Sidillä ja ystävälleni oltiin valikoitu hevoseksi Mortti, joka myös tarhasi Sidin vieressä, joten saatiin samalla reissulla napattua molemmat orit mukaan. 

Kauempaa jo katsoin, että ompa Sid kummallisen näköinen etujaloistaan ja rinnastaan ja portilla pääsi pitkä litania kirosanoja. Se samperin tohelo oli onnistunut hutiloimaan kannuksella toisen etujalkansa ruunuun ison vekin ja verta olikin pitkin hevosen etuosaa. Otin Sidin kiinni ja käskin ystäväni kävelyttää, sekä ravauttaa hevosta edes takaisin, jotta näkisin ontuuko se. Selvä epäpuhtaushan sieltä oli havaittavissa, joten siihen jäi maastoilu Sidin osalta. 

Vein orin pesupaikalle ja huuhtelin kurat pois, jonka jälkeen pääsin tutkimaan paremmin jalkaa. Mitäänhän eläinlääkäri ei sille voi, koska ompelu on poissa laskuista, joten puhdistin haavan laimennetulla betadinella ja kääräisin jalan pakettiin. Tämän jälkeen talutin orin karsinaansa ja toivoin, että haava paranisi nopeasti ja kunnolla, ettei tulisi isompia ongelmia koiven kanssa. Kevään ensimmäiset kisatkin alkavat uhkaavasti lähestymään, jonka takia olisi tärkeää, että ori kisakunnossa olisi. 

Sinne karsinaan se Sid jäi tyytyväisenä mutustamaan päiväheiniään, kun minä koitin pähkäillä, että millähän hevosella tuota itse sitten eksyisi sinne maastoon ystäväni seuraksi.

Valmennus / 11.01.2017

Cras ultricies ut metus a tincidunt. Cras non molestie tortor. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Donec laoreet mattis augue rutrum viverra. Curabitur pellentesque sapien odio, et sodales augue sollicitudin quis. Phasellus mollis ut risus dapibus sodales. Pellentesque eget tempus sapien. Quisque semper fringilla nisi at vulputate. Etiam ornare porta urna a euismod. Etiam lobortis lorem ultricies massa laoreet pharetra.