Cranleigh Archimedes "Mersu"

© Benny De Ruiter (This is a sim-game horse!!)

Syntymäaika 24.03.2015 Rekisterinumero VH15-011-0179
Rotu Hannoverinhevonen Sukupuoli Ori
Säkäkorkeus 164cm Väri Kimo
Kasvattaja Cranleigh Equestrian Centre, VRL-08368 Omistaja Jaana K. (VRL-03669)
Painotuslaji Esteratsastus Koulutustaso 160cm

25.08.2015 EV-I palkittu (7,5+9+4+3+4+5=32,5p.)
29.02.2016 Bronze Premium palkittu (82%)

1v. - 12.06.2015
2v. - 31.08.2015
3v. - 19.11.2015
4v. - 07.02.2016
5v. - 27.04.2016
6v. - 16.07.2016
7v. - 04.10.2016
8v. - 23.12.2016
9v. - 13.03.2017
10v. - 01.06.2017
11v. - 20.08.2017
12v. - 08.11.2017
13v. - 27.01.2018
14v. - 17.04.2018
15v. - 06.07.2018
16v. - 24.09.2018
17v. - 13.12.2018
18v. - 03.03.2019
19v. - 22.05.2019
20v. - 10.08.2019

Mersu on rauhallinen ja kiltti ori, eikä sillä ole juurikaan orimaisia piirteitä. Mersu ei pidä itsestään meteliä tallissa, tarhassa tai edes kisapaikoilla. Ori onkin varsin unelma luonteeltaan käsiteltäessä, sillä sen kanssa ei tarvitse tapella johtajuudesta. Tammojen lähellä Mersu saattaa hirnahtaa ja vähän pörhistellä, mutta se on silti käsissä pidettävä eikä se lähde vetämään tammojen luokse. Huomiota ori osaa kyllä hakea, mutta se tekee sitä lähinnä tutuille ihmisilleen, ei niinkään vieraammille. Päällä puskeminen on ärsyttävä, mutta toisaalta myös hellyyttävä tapa ja sillä ori vaatii itselleen rapsutuksia. Mersua saakin rapsutella vaikka kuinka kauan, kunhan rapsuttelee reippaasti eikä kutittele. Varsinkin mahan alta Mersu kutiaa niin, että se tuntuu hyppäävän kattoon jos sieltä harjaa tai rapsuttaa liian hennolla otteella. Varusteiden laitto sujuu helposti, sillä Mersu ei pistä ollenkaan vastaan vaikkei välttämättä nauttisikaan siitä. Ainoa ongelma orin kanssa on pesutilanne, sillä Mersulle on syntynyt jostain syystä pesukammo. Ori ei pelkää letkuja eikä vettä, mutta se kauhistuu jos letkusta tulee vettä. Peseminen onnistuu siis ämpärin ja sienen kanssa, vesiletkulla on turha yrittää sohia.

Vaikka Mersu onkin kiltti hoitaessa, niin lempinimi Mersu on ratsastaessa sille osuva. Kiihtyy esteet nähdessään nollasta sataan, eikä meinaisi millään kuunnella ratsastajan pidättäviä apuja. Välillä esteitä hypätessä vauhti kiihtyy niin, että muutama puomi tulee alas. Orilla on erittäin hyvä hyppäämistekniikka ja se suoriutuu isoistakin radoista, kunhan vauhti saadaan pysymään hyvän maun rajoissa. Ennen esteiden hyppäämistä kannattaakin alkuverrytellä Mersua pitkään, jotta se purkaisi alkuverryttelyjen aikana pahimmat höyrynsä. Hyvien verryttelyjen jälkeen Mersu on rauhallisempi esteillä ja koulukiemuroiden harjoittelu auttaa apujen kuunteluun. Tärkeintä orin kanssa onkin perustyöskentely, eli kouluratsastus jotta homma toimisi hyvin. Mersu tarvitsee hyvin määrätietoisen ratsastajan, sillä hiemankin pelokas ratsastaja ei saa oria hallintaansa edes unelmissaan. Tämä poika kyllä tietää milloin ratsastajalla on homma hallussa ja se osaa käyttää hyväkseen ratsastajansa epävarmuutta, jos sellaista ilmenee. Komean kimon hyviin puoliin ratsastaessa kuuluu ehdottomasti sen ketteryys ja se, ettei se pukittele tai hypi pystyyn missään tilanteessa. Maastoillessakin ori on hallinnassa vaikka välillä voi tuntuakin, että mahan alla on jalkoja reilusti enemmän kuin neljä. Maastossa tuleekin ottaa huomioon se, ettei oria saa päästää liian vauhdikkaaksi ja esimerkiksi koulukiemuroiden harjoittelu maastossa pitää sen hallussa. Kunhan Mersulle antaa jatkuvasti ajateltavaa ja tekemistä, niin se ei kerkeä ajattelemaan vauhtia. Kaverin perässä Mersu kulkee myös nätisti ja kaverin tahtiin, joten toinen ratsukko olisi hyvä olla maastoillessa mukana.

© Kida, Milla, Lisa L.

Sukutiedot

i. Armani Woods
hann, kimo, 163cm
ii. Aranello Woods
hann
iii. Atlas Woods
iie. Spithrella PB
ERJ-I, YLA3
ie. Wincare'S Honey
hann, 160cm
iei. Czar Syrio
ERJ-I
iee. VIR MVA Ch Crevana Bow
ERJ-I, YLA1, KTK-II
e. Carmene de Poemé
hann, kimo, 167cm
ei. Tuuha's Ferrari
hann, ruunikonkimo, 168cm
eii. Audio Quattro SdGER
eie. TuuHa's Kickshow
ee. T.H. C'est La Vie
hann, mustanruunikko, 166cm
eei. TuuHa's Jaime
eee. TuuHa'S Highlight

o. Varsan nimi / 11.01.2011 / omistajana Nimi
t. Varsan nimi / 11.01.2011 / omistajana Nimi

Kilpailumenestys

25.06.2015 Whispering Heaven, ERJ 120 cm: 4/28
25.06.2015 Whispering Heaven, ERJ 130 cm: 5/26
08.07.2015 Reiter, ERJ 160 cm: 5/30
12.07.2015 Koskimäki, ERJ 110 cm: 3/30

Päiväkirja

Estevalmennus, valmentaja: K.K.

Eilen olimme saaneet Mersun heräteltyä nöyrään työntekoon kouluvalmennuksessa ja koska koimme eilisen tunnin tehtävät toimiviksi olin pyytänyt ratsastajaa veryttelemään orin niitä hyväksikäyttäen. Ratsukko sai rauhassa verytellä kaikissa askellajeissa sekä pienellä kavaletilla samalla kun kokosin päivän tehtävää. Pystytin suhteutetun kolmen esteen linjan, jossa esteiden välillä oli 19 metriä. Ensin kaikki esteet olivat alle metrin pystyjä ja kaikkien edessä oli merkkipuomit askeleiden sovitusta varten. Merkkipuomit olivat tarkoituksella hieman normaalia lähempänä esteitä, sillä halusin hypyistä napakoita ja pyöreitä vaikka esteet olivat pieniä. Aloittaessamme hyppäämisen Mersu vaikutti hieman hitaalta ja tahmealta, eikä tuntunut innostuvat pienistä esteistä lainkaan. Vasta toisella kerralla merkkipuomit alkoivat herätellä oria pyöreämpään ja nopeampaan hyppyyn ja kolmannella toistolla homma meni ongelmitta. Nostaessani esteitä otin merkkipuomit pois ja muutin linjan keskimmäisen esteen okseriksi. Tehtävänä oli tulla ensin kierros tavallisessa työskentelylaukassa. Toisella kerralla molemmissa väleissä tuli tiivistää sen verran, että mukaan mahtui yksi ylimääräinen askel ja kolmannella kerralla vuorostaan pidennettiin laukkaa niin, että väleissä oli yksi laukka normaalia enemmän. Samaa kolmen kierroksen tyyliä jatkettiin ja onnistuneen setin jälkeen esteitä aina nostettiin. Päivän tehtävä ei vaatinut hyppykapasiteettia tai pelisilmää ratsastajalta, vaan jumppasi molempia, sekä hevosta, että ratsastajaa, sekä harjoitti apujen käyttöä ja niihin reagoimista. Lopulta sekä hevonen, että ratsastaja vaikuttivat kaikkensa antaneilta ja pystyin hyvillä mielin päästämään parin tekemään loppuveryttelyä.

Estevalmennus, valmentaja: ViVa

Milla saapui kimon hannoverorinsa Mersun kanssa maneesiin, minun rakentaessani vielä 160cm korkuisia esteitä radalle, jonka olin saanut tehtyä vain puoliväliin. Pyysinkin Millaa alkuverryttelemään Mersun itsenäisesti, sillä aikaa, kun minä pystytin esteet loppuun. Kun olin saanut radan valmiiksi - seurailin hetken aikaa kaksikon menoa. Mersu vaikutti erittäin reippaalta tapaukselta, jolta löytyi vauhti vaikka muille jakaa. Millalla näyttikin tekevän välillä hieman tiukkaa, sillä Mersu vaikutti painavan aina pidätellessä erittäin paljon kuolaimelle. Pikku hiljaa Milla sai kuitenkin Mersun kuuntelemaan ja vetristämään suutaan, jolloin ratsukko pääsi hyppäämään harjoitusestettä. Siellä kuitenkin sama peli jatkui, eikä Mersu meinannut taaskaan kuunnella Millaa sitten yhtään. Siispä minun piti heittää ohjeita ja käskyjä melkein joka väliin, jotta saataisiin tuo Mersukin kuuntelemaan edes vähän - tai ihan pikkiriikkisen. Kun Mersu alkoi taas vähitellen kuunnella, niin jatkettiin ihan suosiolla harjoitusesteiden menoa niin kauan, kunnes Mersu pysyi koko ajan kuulolla, eikä yrittänyt riistäytyä Millan ohjista. Kun niitä Mersun vikuroinit kohtausia ei enää tullut, niin päästin ratsukon radalle. Ennen kuin Milla pääsi Mersun kanssa hyppäämään, niin käytiin rata nopeasti läpi, jonka jälkeen olikin aika siirtyä hyppäämään itse radalle. Heti alkuun näytti taas siltä, että Mersu päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä, mutta Milla sai hyvin pidettyä orin aisoissa, eikä radalla tullut ongelmia - lukuunottamatta paria äkkipyrähdystä esteille, joissa puomit tuntuivat kolisevan. Muuten ratsukko toimi kyllä hyvin!

Estevalmennus, valmentaja: Sachiyo

Olin koonnut maneesiin valmiiksi esteitä kolmea eri tehtävää varten. Lyhyellä sivulla oli maapuomeja, toisella lyhyellä sivulla jumppasarjoja ja keskellä maneesia oli yksi seitsemän pystyesteen rata. Kun päivän ratsukko saapui seurakseni maneesiin, pyysin heitä ravailemaan hetken aikaa missä mahtuivat, ennen kuin aloitimme valmennuksen.
Kun Mersu alkoi näyttää rennolta ratsastajan alla, pyysin heitä siirtymään maapuomeille. Ensin niitä oli tarkoitus ylittää ravissa ja sitten laukassa. Ratsastaja ohjasi orin maapuomeille, joiden aikana ori vaikutti innostuvan ihan kunnolla. Se tuntui kuumenevan ratsastajan alla, mutta ratsastaja sai pidettyä hevosen hyvin hallinnassa. He ylittivät jonkin aikaa puomeja, kunnes pyysin heitä siirtymään viiden esteen jumppasarjalle.

Sarja koostui kavaleteista, joiden välissä ehti ottaa yhden laukka-askeleen. Ratsastaja nosti todella reipastempoisen laukan ja lähti sarjalle. Mersu ylitti kavaletit todella korkeilla loikilla, joihin ratsastaja ei ollut aivan varautunut. Hän kuitenkin pysyi selässä, ja seuraavan kerran harjoitusesteet sujuivat huomattavasti paremmin. Ratsukko lämmitteli melko pitkään, jotta Mersun ylimääräinen energia jäisi harjoitusesteille, kunnes oli aika siirtyä radalle.

Seitsemän esteen rata koostui 140 ja 150 senttimetriä korkeista pystyesteistä, jotka olivat kaikin puolin helppoja. Jokaista pystyi lähestymään suoraan edestäpäin, ja olin vielä asettanut kahden vaikeimman esteen eteen maapuomin näyttämään ponnistuspaikkaa orille. Esittelin radan järjestyksen sillä aikaa, kun ratsastaja laukkasi maneesissa. Pian hän sanoi olevansa valmis, ja ratsukko siirtyi radalle.

Ensimmäinen este ylittyi todella helposti, eikä toisessakaan ollut ongelmaa. Kolmannelle esteelle ori lähestyi todella kovaa vauhtia, mutta hyppäsi yli hienosti. Pyysin ratsastajaa hieman pidättämään, että ori ei kulkisi niin hurjaa vauhtia, mutta se ei tuntunut auttavan. Ratsukko suoritti kuitenkin puhtaan radan orin kovasta vauhdista huolimatta. Annoin ratsukon kulkea hetken aikaa käyntiä, ja jo muutaman askeleen jälkeen ratsukko tahtoi lähteä uudelleen radalle.

Toisella kerralla rata sujui hieman paremmin, vaikkei Mersu tuntunut kuuntelevan ratsastajaa juuri ollenkaan. Ratsastaja kuitenkin vakuutti, että sai hevosen pidettyä paljon paremmin hallinnassa, vaikkei se ehkä ulospäin näkynyt. He ylittivät radan vielä kolmannen kerran, jolloin tuli koko valmennuksen ensimmäinen ja viimeinen pudotus, mutta muuten rata sujui oikein hyvin. Pyysin ratsukkoa ravaamaan vielä hetken aikaa, jotta Mersu palautuisi kunnolla, ja he saisivat siirtyä käyntiin heti kun tahtoisivat.

Siirsin esteitä pois sillä aikaa, kun ratsukko suoritti loppuverryttelyjä ja siirtyi käyntiin. Juttelimme ratsastajan kanssa vielä jonkin aikaa, kunnes he lähtivät takaisin tallille. Minä jäin vielä maneesiin siivoamaan loppuja esteitä.

Estevalmennus, valmentaja: Laura M.

Kun tulin toista kertaa valmentamaan Millaa ja Mersua, oli luvassa estetunti. Milla sai alkaa samantien ravailemaan orin kanssa ja tekemään hieman siirtymisiä, kun itse aloin kasaamaan tehtäviä kentälle. Koska Mersu ei ollut vielä kovin kokenut hyppääjä, tein tehtävistä helppoja ja esteet pysyivät matalana. Kentälle kohosi ristikko, pystyeste sekä aivan minimaalinen okseri. Ristikko oli sijoitettu pituushalkaisijalle, lähelle lyhyttä sivua. Pystyeste oli lävistäjällä ja okseri pitkällä sivulla. Esteet olivat todelle pieniä, joten ensimmäiset lähestymiset otettaisiin ravissa.

Kunhan Milla oli saanut Mersun lämmiteltyä sekä ravissa, että laukassa, pääsimme aloittamaan. Ensimmäisenä ratsukko sai tulla pituushalkaisijalla olevaa ristikkoa, mihin pystyi tulemaan todella pitkällä lähestymisellä, tai hieman lyhyemmällä. Ensimmäisellä kerralla otettiin pitkä lähestyminen. "Reippaalla ravilla esteelle, tuntuma suussa ja jalka lähellä" opastin Millaa ennen ensimmäistä hyppyä. Mersu lähestyi ristikkoa uteliaana ja reippaasti, eikä ohi meneminen tai kielto näyttänyt olevan mielessäkään. Toinen kerta sujui yhtä tyylikkäästi, joten suunta vaihtui ja sama tehtävä lyhyemmällä lähestymisellä. Mersu alkoi pikkuhiljaa innostumaan tehtävästä ja se jatkoikin laukalla hypyn jälkeen. Koska ristikko ei tuottanut ongelmia, saitte siirtyä okserin pariin. Se ei paljoa eronnut ristikosta, sillä korkeus oli alhainen ja este oli lyhyt. Mersu ei korvaansa heilauttanut, vaan hyppäsi kauniissa kaaressa esteen yli. Pystyeste jätettiin näissä treeneissä hyppäämättä, mutta valmennuksen lopuksi käskin tulla ensiksi ristikon lyhyellä lähestymisellä, jatkamaan päätyyn ja tulemaan pitkällä sivulla olevan okserin heti perään.

Pieni tehtävä sujui ratsukolla vallan mallikkaasti, vaikka Mersu olisi mielellään jatkanut laukassa okserille. Kehotin Millaa kuitenkin hidastamaan orin raviin, tekemään ison voltin ja tulemaan sitten vasta okserille. Kuuliaisesti Mersu teki niin kuin kuski käski ja loikkasi empimättä 10 senttiä korkeamman okserin. Tähän oli hyvä lopettaa nämä estetreenit! Käskin Millan ravailla Mersun kanssa rennosti ympäri kenttää, että ori saisi hieman vetreyttä lihaksiinsa.

Estevalmennus, valmentaja: Mette

Saavuin jo aamusta valmentamaan tuttua ratsukkoa. Mersu oli lämmitellyt Millan kanssa oikein hyvin jo valmiiksi ja niinpä me pääsimmekin heti itse asiaan. Kasasin kentälle isolle pääty-ympyrälle neljä pientä pystyä. Laskin, että esteiden väliin mahtuisi kolme oikein isoa laukka-askelta tai neljä tavallisenkokoista. Toiseen päätyyn kasasin kaksi 70-80cm pystyä 90 asteen kulmaan. Tänään ei siis harjoiteltaisi isoja esteitä, vaan askeleita ja tiukkoja käännöksiä, joilla säästää aikaa kilpailuissa.

Pyysin Millaa nostamaan laukan ja hyppäämään pääty-ympyrällä kahta pientä pystyä, niin, että hyppää vain joka toisen pystyn. Näin saimme Mersun verrytellyksi ja hoksaamaan, mistä oikein on tänään kyse. Mersu innostui esteistä silminnähden ja Milla joutuikin tekemään oikein pienenpienen ympyrän, jotta sai orin hidastamaan tahtia ja kuulolle. Kun ori vähän rauhoittui, sujui tehtävä siltä helposti. Kaikki neljä pientä pystyä menivät hienosti niin neljällä kuin komellakin askeleella. Kolmen askeleen väleillä Mersun piti vähän jo keskittyäkin venyttämään askeleitaan ja kaksikon työskentely näytti varsin hyvältä.

Mersu alkoi kuitenkin pian kyllästyä samaan tehtävään, joten pyysin ratsukkoa kävelemään hetken ja siirsinkin toisen päädyn pystyt kolmikaariselle kiemurauralle. Nyt pääsisimme jatkamaan eilisiä laukanvaihtoharjoituksia ja tiukkoja käännöksiä yhdellä kertaa.

Kehotin Millaa nostamaan taas laukkaa ja aloittavan uuden tehtävän. Mersu hyppäsi mielellään ja hyvällä tyylillä 80cm esteitä. Kun rata oli kerran suoritettu hyvin, annoin lisää haastetta ja pyysin Millaa tekemään niin pienet kaaret ja tiet, kuin vain mahdollista. He hyppäsivät rataa vielä useamman kerran ja kerta kerralta Mersu kääntyi sukkelammin ja sulavammin.

Näihin tunnelmiin oli hyvä lopettaa tämä valmennuskerta ja toivottaa ratsukolle onnea ja menestystä, sitä he varmasti tulevat vielä saamaan.

Kouluvalmennus, valmentaja: K.K.

Allim's Sporthorses oli minulle jo tuttu valmennuspaikka. Tänään vuorossa oli puoliveriori Mersu, jonka kanssa aloittaisimme ensin kouluvalmennuksen merkeissä ja jatkaisimme sitten huomenna esteiden parissa. Ratsukko oli toiveideni mukaisesti verytellyt jo ennen valmennuksen alkua kaikissa askellajeissa ja eteeni saapuikin varsin vireän näköinen ratsu ja hieman hengästynyt ratsastaja. Ori oli kuulemma tänään harvinaisen kova suusta ja ilman jarruja työskentely oli isoliikkeisen hevosen selässä haastavaa. Kun näin parin liikkeessä huomasin, kuinka upeat liikkeet Mersulla oli - orilla on paljon potentiaalia koulupuolellekin! Halusin tarttua pidätteiden läpimenemiseen liittyvään ongelmaan heti aluksi. Teetätin ratsukolla paljon siirtymisiä ensin käynnin ja ravin välillä sekä lopulta ravin sisällä. Ratsastajan tuli pyytää nopealla, mutta pehmeällä pidätteellä orin tempoa alas kuitenkin niin, että se pysyi ravissa eikä siirtynyt käyntiin. Näillä "melkein käyntiin" siirtymisillä oriin saatiin herkkyyttä ja se alkoi odottamaan ratsastajan apuja sen sijaan, että painoi pää kolmantena jalkana omia menojaan. Kun Mersu oltiin saatu avuille herkäksi ja hereille, siirryimme laukkatyöskentelyyn. Teimme ensin töitä ympyrällä, jossa pyysin ratsastajaa tekemään samanlaisia nopeita pidätteitä kuin ravissa ja kun ori vastasi pidätteeseen sai ratsastaja pyytää oria liikkumaan parin askeleen ajan isommin eteen. Kun homma saatiin toimimaan ympyrällä harjoittelimme vielä laukka-käynti siirtymisiä ja pysähdyksiä laukasta suorilla urilla kouluratoja ajatellen. Vaikka päivän tehtävät olivatkin kovin yksinkertaisia, uskon niiden auttavan hieman itsepäisen orin kanssa työskentelyä ja samanlaisia tehtäviä voi tehdä jopa esteveryttelyssä jos Mersu alkaa kovettua suusta.

Kouluvalmennus, valmentaja: Sachiyo

Olin maneesissa valmiina odottamassa päivän ratsukkoa. Sadetta oli jatkunut jo monta päivää, joten koin parhaaksi ideaksi pitää valmennuksen sisätiloissa. Mersu saapui pian ratsastajansa kanssa ovista sisään, ja tervehdin heitä. Ratsukko alkoi saman tien suorittaa alkukäyntejä, ja kerroin heille samalla, mitä olin päivän varalle suunnitellut. Ensin lähtisimme tekemään helppoja ravilämmittelyjä, jonka jälkeen harjoittelisimme hieman lisättyä käyntiä sekä ravia. Lopputunnista kävisimme läpi vielä hieman vastalaukkaa.

Kun ratsukko oli kävellyt tarpeeksi, otti ratsastaja ohjat tuntumalle ja nosti ravin. Ratsastaja vaikutti jo alusta asti todella määrätietoiselta orin selässä, joten uskoin päivän valmennuksen sujuvan kaikin puolin hyvin Mersun kipakasta luonteesta huolimatta. Pyysin ratsastajaa kulkemaan uralla ja tekemään hetken aikaa voltteja kumpaankin suuntaan. Ratsukko lähti tekemään voltteja, ja Mersu oli oikein hyvin kuulolla.

Kun voltteja oli suoritettu molempiin suuntiin, pyysin ratsastajaa tekemään seuraavanlaisen radan: ensin tulisi tehdä lyhyellä sivulla pääty-ympyrä, jatkaa pitkälle sivulle, jolla tehtäisiin loiva kiemuraura, ja heti lyhyen sivun alusta lähdettäisiin nelikaariselle kiemurauralle. Näin suunta vaihtuisi, ja sama rata tulisi suorittaa toiseenkin suuntaan.

Ratsukko lähti suorittamaan pyytämääni rataa ravissa. He tekivät voltin, kiemuraurat, vaihtoivat suuntaa ja kulkivat oikein mallikkaasti myös toiseen suuntaan. Kehuin ratsastajaa siitä, miten se sai pidettyä Mersun rauhallisena, ja pyysin heitä siirtymään käyntiin. Annoin ratsukon kulkea uraa pitkin muutaman kerran, kunnes pyysin heitä valmistautumaan lisättyjä askellajeja varten. Tarkoitus oli kulkea pitkät sivut lisätyssä käynnissä ja lyhyet keskikäynnissä. Ratsastaja herätteli Mersun hyvin kuulolle, ja he lähtivät tekemään tehtävää.

Mersun askeleet olivat todella mukavan näköiset, kun se venytti niitä pitkälle. Ihailin ratsukon käyntiä hetken aikaa, kunnes pyysin heitä tekemään samaa tehtävää ravissa. Ratsastaja nosti todella hyvätempoisen ravin, ja he lähtivät eteenpäin todella liitävillä ja pitkillä askelilla. Kehuin ratsukkoa upeasta liikkeestä ja pyysin heitä muutaman kierroksen jälkeen hiljentämään käyntiin. Kerroin ratsastajalle, että valmennuksen päätteeksi lähtisimme tekemään vastalaukkaa keskiympyrällä. Tehtävä oli ratsastajalle tuttu, joten hän nosti laukan ja lähti kulkemaan ympyrää pitkin.

Ratsukko kulki todella tasapainoisesti keskiympyrällä, ja Mersun askeleet näyttivät todella upeilta. Se kulki hyvää kolmitahtista laukkaa, ja varsinkin tämän takaosa teki kovasti töitä. Kun ratsukko oli kulkenut keskiympyrällä kumpaankin suuntaan laukkaa, annoin heille luvan hiljentää käyntiin ja siirtyä uralle. Ratsastaja antoi Mersulle pitkät ohjat, ja he jäivät kävelemään maneesin ympäri. Kehuin ratsukkoa vielä hienosta valmennuksesta ja jäin ratsastajan kanssa juttelemaan tunnin päätteeksi. Kun loppukäynnit oli suoritettu, lähdimme yhdessä takaisin kohti tallia.

Kouluvalmennus, valmentaja: Laura M.

Olin lupautunut valmentamaan Millaa ja hänen nuorta oria muutaman kerran. Tänään oli ensimmäisen yhteisen valmennuksen aika. Milla oli jo kävelemässä kentällä Mersun kanssa, kun itse vasta kurvasin autollani tallin pihaan. Kentälle päästyäni kyselin Millalta hieman orista ja siitä, mitä he olivat ehtineet tehdä. Koska Mersu oli vasta nuori, tulisi me työstämään paljon perusasioita. Kehotinkin Millaa aloittamaan reippaamman verryttelyn kevyessä ravissa. Käskin ratsastaa isoja ja laajoja teitä näin aluksi, että Mersu saisi lämmitellä lihaksiaan. Ori vaikutti erittäin miellyttämisenhaluiselta ja innokkaalta työskentelemään. Kun Milla oli hetken taivutellut oria, se alkoi rentoutumaan niskastaan ja käyttämään kunnolla selkäänsä.

Kevyen ravailun jälkeen käskin Millan siirtää ori käyntiin ja aloittamaan varsinainen tehtävä. Tehtäväksi olin suunnittelut pohkeenväistöä. Ei mitään liian vaativaa nuorelle hevoselle, vaan tällä tehtävällä haettiin vain muutamaa väistävää askelta. Saitte suorittaa tehtävän kaviouralta kohti kentän keskustaa. Ennen aloittamista pyysin ratsastamaan orin kunnolla kuulolle, reipasta käyntiä. "Kevyt asetus sisäohjalla, ulkopohje pyytää väistämään ja sisäpohje ja ulko-ohja pitää hevosen suorassa", sanoin Millalle ennen ensimmäistä yritystä. Mersu näytti hieman hämmentyneeltä ja miettiväiseltä. Milla istui orin selässä rennosti ja määrätietoisesti, mikä rohkaisi oria ottamaan pienen askeleen vasemmalle. Käskin kehua oria välittömästi ja jatkamaan suoraan. Toisella pitkällä sivulla otettiin uusi yritys. Nyt Mersu otti ensimmäisen väistävän askeleen huomattavasti rohkeammin. Näitä muutaman askeleen väistöjä tehtiin molempiin suuntiin hetki.

Kun saimme muutaman siistin väistöaskeleen molemmissa kierroksissa, kehotin Millaa siirtämään Mersun raviin. Ori siirtyi energiseen raviin selvästi tyytyväisenä. Käskin Millan ravailla rennosti molempiin suuntiin ennen loppukäyntejä. Loppukäyntien aikana annoin palautetta ratsukon työskentelystä ja sovimme seuraavan valmennuksen. Silloin hypätäänkin esteitä!

Kouluvalmennus, valmentaja: Mette

Saavuin Allim's Sporthorse tallille ja sain vain hämmästellä, miten hieno koko paikka oli. Kaikki kiilteli vielä uutuuttaan ja puhtauttaan. Tarhoissaan hevoset kiilsivät kilpaa auringon ja blingbling-riimujensa kanssa. Otin kuitenkin suunnakseni kentän, jossa pääsisin pitämään Millalle ja Mersulle oikein tehokkaat pari päivää, niin koulu- kuin esteratsastuksen merkeissä.

Milla oli jo kävelemässä komean kimon orinsa kanssa ja ori vaikutti melko eteenpäinpyrkivältä. Tervehdimme ja pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja kokoamaan Mersua samantien. Ravissa orin eteenpäinpyrkivyys tuli kunnolla esiin ja neuvoin Millaa tekemään paljon ympyröitä, kolmikaarista kiemurauraa ja pysähdyksiä ravista, jotta hän saisi orin kunnolla kuulolle. Mersu olisi nimensä mukaan mieluusti kaahottanut menemään pää korkealla, ja Milla sai ihan tosissaan tehdä töitä, jotta sai orin antautumaan ja keskittymään tehtäviin. Kun Mersu ravasi rennosti, aloitimme laukkatyöskentelyn. Tänään tarkoituksena oli keskittyä laukanvaihtoihin, jotka Mersu hallitsi jo valmiiksi, mutta kertaus ei ole koskaan pahitteeksi.

Pyysin Millaa nostamaan laukan ja laukkaamaan kentällä isoa kahdeksikkoa. Kahdeksikon keskellä ratsukko vaihtaisi laukan käynnin kautta. Mersu nosti kauniin ja tasaisen laukan ja pysyi hyvin koottuna, eikä lähtenyt säntäilemään ollenkaan niin, kuin ravissa. Kahdeksikon laukkaaminen oli ratsukolle selvästi aivan liian helppo tehtävä, joten vaihdoimme vähän vaativampaan. Seuraavaksi ratsukko sai laukata kolmikaarista kiemurauraa ja vaihtaa laukan aina keskihalkaisijalla. Kiemuraura olikin Mersulle jo haastavampi, ja iso ori ei meinannut mahtua kääntymään riittävän monesti kentällä. Kehotin Millaa kokoamaan ratsuaan oikein kunnolla ja keskittymään siihen, ettei Mersu yhtään saa laukata kovaa, vaan rauhassa ja rentona. Tehtävä alkoi sujua ja kaksikon työskentelyä oli ilo seurata. Pyysin Millaa sirtymään raviin ja tekemään kunnon loppuverryttelyn. Kehuin heitä paljon ja seuraavana päivänä jatkaisimmekin esteiden parissa.