Pyökkipolku

Pyökkipolku

PP's Vigrid

EV-I, KEV-II, KV-I, VV-I
VFA2, YLA1, VVJ-III
KTK-I, VIR MVA Ch, VSN Champion
2 Star Prospect, First Champion

iso hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva
© Flickr, Cherie, 2, 3, 4, 5, CC BY-NC 2.0
Virallinen nimi PP's Vigrid "Riku" Rotu Norjanvuonohevonen
Sukupuoli Ori Syntymäpäivä 07.02.2020
Väri, säkäkorkeus Ruunihallakko (Aa / Ee / DD), 143cm Rekisterinumero VH20-053-0001
Koulutustaso HeB, re 90cm, me 70cm, tutustumisluokka, noviisi Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Veera R., Ponipallero Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

Riku on oma kasvattini, isänsä puolelta jo kolmannessa ja emänsä puolelta toisessa polvessa. Isän puolelta löytyy vielä neljännestä polvestakin yksi kasvattimme, mutta välissä on yksi Smithloch-kasvatti, joten sieltä asti ei ihan täyttä suoraa ponipallerolaisia saada. Rikun elämä ei startannut ihan niinkuin olimme suunnitelleet. Rikun emä sai kohtutulehduksen varsomisen jälkeen, joten ori jäi orvoksi alle viikon ikäisenä. Koska keinoemää ei lähimailla ollut saatavilla, on tämä varsana pidetty hengissä tuttipullo syötöllä elämänsä alkuhetket. Olen monilta tutuiltani kuullut, että orpovarsoista monesti tulee läheisriippuvaisia. Rikulla ei onneksi ainakaan pahaa läheisriippuvaisuutta ole. Meillä ei hevosia muutenkaan jätetä esimerkiksi yksin ulos tai talliin, joten emme ole ongelmaa tästä saaneet.
Varsakuva © Flickr, Dennis Wright, CC BY-ND 2.0

hevosen kuva

Luonne

Riku tarhaa kiltisti tarhakaverin kanssa lankkutarhassa, josta niillä on näköyhteys vain muihin herroihin. Pojilla ei ole suoraa näköyhteyttä tammoihin, joten äijäköörin päivät sujuvat leppoisasti. Joskus ohi kävelevä vierasratsukko aiheuttaa machoilua, mutta tilanne rauhoittuu yhtä nopeasti kuin alkoikin. Rikulla on paha tapa tylsistyessään nuolla maata, joten sillä pidetään tarhassa suolakiveä, kivennäiskiveä ja lisäksi erilaisia leluja. Eniten ori tykkää ihan kuusen oksien pureskelusta ja kanniskelusta ympäri tarhaa.

Taluttaessa Rikulla pidetään varmuuden vuoksi ketju aina turvan yli vedettynä. Näin se ei lähde yrittämään mitään ja on kontrollissa kokoajan. Yleensä se varustetaan pesupaikalla tai käytävällä, sillä karsinassa se on turhan levoton varustaa. Harjauksesta ori nauttii suuresti ja kumisualla sitä saisikin hieroa varmasti niin pitkää kuin vaan jaksaa. Riku on helppo satuloida ja suitsia, kunhan ei suitsien kanssa jää liikaa pelaamaan, kun riimu on jo siirrettynä kaulalle..

Selkään noustessa Riku on jo menossa, joten useimmiten itse pysäytän oria vain sen verran, että saan jalan jalustimeen ja ponnistan vauhdista selkään. Jos paikalla on joku muu, niin pyydän useasti kyllä jonkun avuksi pitämään Rikua paikallaan, koska silloin se ei yritä lähteä mihinkään. Maastossa Riku on rento ja mukava, mutta vauhdikas ratsu. Rikulla on vain yksi paha pelko ja se on lehmät. Onneksi tunnemme alueen hyvin ja tiedän millä seuduilla lehmät kesäisin laiduntaa, joten hieman olemme vältelleet muutaman äksidentin jälkeen näitä reittejä.

Kouluratsuna Rikulla on vuonopullaksi upea kokoamiskyky ja taitava ratsastaja saa sen kulkemaan hienosti peräänannossa. Vaikka kapasiteetti ei sitten riitäkkään kouluratsastusluokissa helppoja luokkia korkeammalle, on se mielestäni hieno näky osaavalla ratsastajalla. Esteratsuna Riku on kohtalainen. Hyppytekniikka ja ketteryys sillä eivät ole missään nimessä parhaimmasta päästä, mutta se on suhteellisen nopea ja estevälit sillä on pidetty saman pituisina kuin tallin suomenhevosilla. Maastoesteillä taas orin kestävyys ja voima tulevat esille, sillä se selvittää maastoesteradankin ilman suurempia komplikaatioita jaksamisen kanssa.

Ajaessa Rikulla hieman aika pakka leviää, jos kuski on vain kyytiläisenä. Rikulla täytyy kokoajan ajettaessa pitää kunnon ohjastuntuma tai muuten homma menee aivan harakoille. Valjakkoajossa Rikun kanssa positiivista on orin hyvä ja ketterä laukka. Rikua on valjakkoajoon vahvistettu harrastamalla välillä sen kanssa myös työajoa, jossa innostuimme lopulta jopa kokeilemaan kisaamista. Riku on yllättävän voimakas, vaikka ulkoinen habitus onkin kevyemmän oloinen.

Kun Rikua lastataan, laitetaan sille yleensä suitset päähän ja ketju leuan alta. Pelkän riimun kanssa lastaaminen ei onnistu, mutta suitset päässä se luulee ilmeisesti olevansa ihan altavastustajana. Tietenkään suitsista ei saa hevosta traileriin kiinnittää, joten riimu tulee muistaa suitsien päälle. Kisapaikoilla ori ottaa hieman kierroksia vierasta tammoista ja muista oreista, mutta kun maalaisjärjellä muistaa pitää turvavälin ja muistuttaa siitä muitakin, niin kisapaikoilla päästään etenemään yleensä hienosti trailerilta kisa-areenalle. Itse suorituksen aikana oria täytyy kokoajan muistuttaa pysymään skarppina, ettei sen ajatukset lähde ajatumaan sivuraiteille. Ori inspiroituu kovasti kisapaikoilla pörhistelemään, joten vielä kun saa radan ratsastettua oikein niin ulkopuolisen silmissä meno näyttää varmasti hyvältä. Aina kisasuorituksen ja muuten kovemman treenin jälkeen ori saa palkinnoksi lämmintä mash-vettä, joka on aivan sen lempparia.

Suku

Rikulla on täysiä polvia kuusi. Pisimmillään Rikun suku ylettyy pisimmillään 14. polveen, josta löytyvät eieiieiiieieei. Creepy Crowly Super Star, eieiieiiieieee. Unelma's Gooseberry, eieiieiiieeeii. Seth ja eieiieiiieeeie. Voikukan Fjellfix. Suvusta löytyy useita tunnettujen vuonohevoskasvattajien kasvatteja sekä useita tunnettuja yksilöitä. Rikun sukujuuria seuraamalla voikin tehdä aikamatkan jopa 20 vuoden taakse. Sukutaulu ei välttämättä ole aivan täydellinen, sillä sitä kootessa huomasin ristiriitoja hieman sukutiedoissa eri sivuilla. Lisäksi osaa olemassa olevaa hevosta olen voinut erehtyä luulemaan evm-hevoseksi, sillä kaikkia ei oltu linkattu.

Joukosta löytyy vanhemmasta päästä muunmuassa Fjord Centerin omistamat ja Vaahteran tallin kasvattamat MB Hermanni ja Marblen Voikukka. Hevosenkengän tallin kuuluisimpia hevosia taas ovat Seth ja Sitruunapiirakka ja menestyneimpiä kasvatteja Hevosenkengän Semolina sekä Hevosenkengän Once In A Lifetime. Hafner ja Liinun Fjordguten taas ovat edustaneet Liinun Virtuaalitallin riveissä. Koululaakson tallilta voidaan mainita Dublin Frey ja kasvateista Laakson London.

Omasta mielestäni uutta vuonohevosverta edustavat taas esimerkiksi Seppäjärven kasvatit, joilla on of Smithloch-liite. Brynhild, Derian ja Rågkross taas ovat itselleni "tärkeimmät" vuonohevostallit, jotka ovat vahvasti omien vuonojeni suvuissa edustaneet. Lisäksi löytyy Sagavik, LAC sekä GL-liitteillä varustettuja hevosia, joita ei sovi jättää mainitsematta. Ilman näitä hevosia en olisi saanut Rikun kahta ensimmäistä polvea koostumaan omista hevosistani. Iso kiitos kasvattinsa minulle luottaneille - oli kyseessä uudempi tai vanhempi tyyppi.

i. PP's Vidar
nvh, 143cm, rnhkko
ii. PP's Viking
KTK-I
nvh, 143cm, rnhkkvkko
iii. Viktor of Smithloch
KTK-II
nvh, 142cm, rnhkko
iie. Sagavik Signe
KTK-I
nvh, 142cm, rnhkko
ie. PP's Asvor
nvh, 143cm, vhkko
iei. Morten of Smithloch
nvh, 144cm, vhkko
iee. Derian Anrid
KTK-II
nvh, 143cm, vhkko
e. PP's Syn
nvh, 142cm, rnhkko
ei. Sovnig LAC
KTK-II
nvh, 143cm, rnhkko
eii. Drømmeverden LAC
KTK-III, KRJ-III
nvh, 143cm, rnhkko
eie. Eilina EC
KTK-III, YLA2, ERJ-III, KRJ-II
nvh, 143cm, rnhkko
ee. Prinsesse of Smithloch
nvh, 142cm, rnhkko
eei. GL Prins Minor
nvh, 140cm, phkko
eee. Edda of Smithloch
nvh, 144cm, rnhkko

Isälinja: PP's Vidar - PP's Viking - Viktor of Smithloch - PP's Viggen - GL Valdemar - Forfølger NOR (6)
Emälinja: PP's Syn - Prinsesse of Smithloch - Edda of Smithloch - Elanor of Smithloch - Eir of Smithloch - Embla (6)

Laajennettu sukutaulu / Palkitut sukulaiset

Jälkeläiset

01.02.2021 - tamma Angren Saga - (e. Angren Sigrún)
04.03.2021 - ori Brynhild Viking - (e. Brynhild Reidun)
20.03.2021 - ori SHS Vixen - (e. Brynhild Hilfrida)
18.05.2022 - tamma Magdalene Ree - (e. A.D. Miserina)
29.05.2023 - tamma Pyökin Gunnhildr - (e. Gry v.d. Trondheim)

Kilpailukalenteri

KRJ / ERJ / KERJ / VVJ / WRJ / ARJ / MEJ / TYH / VMRJ / VHRY / Tuotoskilpailut / Suhteutettu arvonta / Villit / Näyttelyt

Päiväkirja

Päiväkirjamerkinnät / Valmennukset / Tuotoskilpailujen tuotokset

Rate My Pony

Riku on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 2 Star Prospect pistein 935. Tuloksia voi tarkastella Rikun RMP-profiilista #5146 tai tästä.

Palkinnot

31.10.2020 Estevarsojen laatuarvostelu 9 + 10 + 3 + 4 + 1 + 9 = 36p. EV-I
02.11.2020 Kenttävarsojen laatuarvostelu 10 + 3 + 1 + 2 + 5 + 9 = 30p. KEV-II
20.11.2020 Kouluvarsojen laatuarvostelu 9 + 4 + 2 + 3 + 2 + 9 + 32,5 = 61,5p. KV-I
Tilaisuuden 4-vuotiaiden luokkavoittaja I, tilaisuuden paras 4-vuotias muu ratsuhevonen
21.12.2020 Valjakkovarsojen laatuarvostelu 9 + 22 + 2 + 3 + 1 + 9 = 46p. VV-I
30.12.2020 Hevoskantakirjan joulukuun ylimääräinen tilaisuus 20 + 20 + 20 + 20 = 80p. KTK-I
Kantakirjattu eri kuvilla - kuvat vaihdettu Hippoksen kiellettyä kuviensa käytön
04.01.2021 RHLA 39. tilaisuus (70,000 %) 4 / 9.5 / 5.5 / 8.5 / 7.5 / 3 / 9.5 / 6 / 9.5 First Champion
20.03.2021 Näyttelyiden Kermaa - Kylmäveriset myönnetty Champion
20.03.2021 Virtuaalihevosten Fiilisarvostelu 84 + 72 = 78p. VFA2
- Ihastuttava vuonisori, joka hurmaa varsakuvalla vauhdikkaisiin liikekuviin asti. Tarinakisat ovat hauskaa luettavaa ja poni on pyörinyt hyvin aktiivisesti kaiken maailman mittelöissä. Sukuselvitys on niin laaja, että päät huimaa!
- Vau - tämän kanssa on tehty vaikka ja mitä! Sivuilla oli paljon tutkittavaa ja katsottavaa eli toisin sanoen ihanaa sisältöä. Ehkä sivujen yksinkertaisuus jätti toivomisen varaa? Se tosin on makuasia. Kaikesta paistaa, että tämä virtuaalihevonen on omistajalleen tärkeä ja tykätty. Plussaa pitkäsukuisuudesta ja siitä, että tuota sukua arvostetaan: siitä on kirjoitettu selvitystä ja koko suku on nostettu esiin. Siinä on virtuaalivuonohevosten historia paketissa! Symppis Riku ja kaiken päälle timanttiyksilö.
31.07.2021 Yleislaatuarvostelun heinäkuun tilaisuus 39 + 53 + 80,5 + 17 + 8 = 197,5p. YLA1, AP1
09.10.2021 Näyttelyiden Kermaa - Kylmäveriset myönnetty VIR MVA Ch
30.04.2022 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 7 + 41 + 0 + 20 + 15 = 83p. VVJ-III
20.02.2023 Näyttelyiden Kermaa myönnetty VSN Champion

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

7kg heinää (2-1-1-1-2)
Aamu: EQP Minerals 2dl
Ilta: EQP Protein Mix 3dl


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Suola- ja kivennäiskivi aina tarjolla tarhakatoksessa!
-Mahdollisuuksien mukaan heinät verkosta tai heinäpallosta.
Muutoin aina laariin, ei maahan!
-Ulkoloimi päälle huonolla säällä

Varusteet © Equestrian PRO, Oddpixel, Varusteponi & Hemsbury Saddlery