Pyökkipolku

Pyökkipolku

Rosegarden’s Electra

KERJ-II, ERJ-III

iso hevosen kuva
hevosen kuva
© Kioja
Virallinen nimi Rosegarden’s Electra "Ellu" Rotu Suomalainen ratsuponi (32,32421875%)
Sukupuoli Tamma Syntymäpäivä 12.05.2019, yli 22-vuotias
Väri, säkäkorkeus Ruunivoikko sabino frame overo rabicano (Aa / Ee / nCr / nO / nSB1), 149cm Rekisterinumero VH19-029-0067 / PKK3136
Koulutustaso VaB, re 120cm, me 100cm, CIC2 Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Kristiina Hirvonen VRL-13006 Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

"Electra on työorientoitunut nuori tamma, jolla on puhtia pitkillekin reissuille ja koviin suorituksiin. Siitä on löytynyt hurjan paljon potentiaalia isoihin luokkiin." Näin kuvasi tamman kasvattaja Kristiina Hirvonen Ellua nettipalstalle luomassaan myynti-ilmoituksessa. Myynnissä hänellä oli monta muutakin hevosta, mutta tämä tamma kiinnitti huomioni ratsastuskuvallaan, jossa sillä mentiin kuolaimetta. Kisatuloksia sillä oli alla jo muutama CIC2 ja 120cm luokista, joten varmasti ei kasvattaja valehdellut tamman potentiaalista kisakentille. Ainoa mikä myynti-ilmoituksessa omaan makuuni hieman mätti, oli se, että tammaa kuvattiin nuoreksi, vaikka kyseessä oli jo 13-vuotias kaveri sillä hetkellä..

Lähdimme ystäväni kanssa Electraa koeratsastamaan ja olin aivan myyty sen ulkomuodolle ja liikkeille heti ensiratsastuksella. Pistin ystävänikin ratsastamaan tamman läpi ja tämä oli samaa mieltä, otettuaan jopa muutamat hypyt sillä. Tamman silloinen lempinimi Electra ei tuntunut meidän kummankaan suuhun taipuvan puhuessamme hevosesta, joten jo ennen tamman Pyökkipolkuun saapumista, oli sen lempinimi muuntunut Elluksi.

Luonne

Rosegarden's Electra eli tutummin Ellu on tamma isolla T:llä. Se on taitava sekä osaava ratsu, mutta tietää myös arvonsa paremmin kuin hyvin. Tämä tamma ei suostu kenenkään sylikoiraksi tai mielistelijäksi, vaan tekee usein asiat kuten itse haluaa. Ei Ellu varsinaisesti huonokäytöksinen ole, mutta työskentelymotivaatio voi olla vaikeaa ja jopa mahdotonta aktivoida. Toisaalta tietynlaisissa tilanteissa tamma haluaa näyttää parastaan – ei toki ratsastajan pyynnöstä – ja esitteleekin silloin mitä hienoimpia lisäyksiä sekä laukanvaihtoja.

Hoidettaessa Ellu on usein hieman äkäinen. Tamma tietää mielestään paljon hoitajaansa paremmin sen, miten häntä tulisi kohdella – ja vaikka mitä yrittäisi, ei se välttämättä kelpaa. Joskus voi tuntua siltä, että tammaa miellyttävää hoitomenetelmää ei ole; pehmeä harja kutittaa, karkeampi on liian kova ja kaikki siitä välistäkin on huonoa. Mielipiteensä se osoittaa kuitenkin melko poliittisella tavalla, kuten luimimalla ja hampaiden narskuttelulla. Onpahan se joskus kuopinut ja repinyt vaikkapa riimunnaruaan. Mikään ihmisiä syövä monsteri se ei kuitenkaan diivamaisuudestaan huolimatta ole. Toisinaan Ellu saattaa myös olla hyväntuulinen, erityisesti, jos se pitää hoitajastaan. Tammahan ei varmasti ikinä tätä myöntäisi, mutta sellaisiakin ihmisiä on, joista se pitää.
Varusteiden kanssa Ellulla ei ole erityistä ongelmaa. Se ei toki pidä niistä erityisesti ja hänen arvolleen sopimaton kiirehtiminen saa aikaan kiukkuisia mulkaisuja. Mutta siinä mielessä tamma käyttäytyy hyvin, ettei se potki tai pure.

Ratsastaessa Ellu on herkkä – sekä sielultaan että reagoidessaan apuihin. Se ei siedä kovia otteita ohjista tai liiallista painetta pohkeesta. Se ei myöskään ymmärrä ollenkaan, mikäli ratsastaja ei ole tasapainoinen ja anna selkeitä apuja. Tällaisesta huonosta ratsastuksesta tamma vetää helposti herneet sieraimiinsa – tai siltä se ainakin kuulostaa. Ihmeellinen tuhina alkaa heti, kun Ellu kokee tulleensa huonosti ratsastetuksi. Sen lisäksi se viskelee kiukkuisesti päätään ja steppailee sivusuunnassa edestakaisin. Hyvän ratsastajan kanssa tamma kuitenkin tekee mieluusti myös töitä – olettaen, että ratsastaja on tarpeeksi hyvä hänen mielestään.
Liike Ellulta ei lopu heti kesken. Se osaa lisätä askellajejaan erittäin näyttävästi, toisaalta sillä on myös erinomainen kokoamiskyky. Laukanvaihdot ovat tamman ehdoton valttikortti ja ratsastajan kanssa, joka saa tamman suorittamaan täysillä, se suorastaan leijailee ilmassa. Tamma saattaa olla vaikea ratsastettava herkkyytensä ja herkän sielunsa vuoksi, mutta kun ”oikea” ratsastaja löytyy, ei ole ongelmista enää tietoakaan.
Jos jotain erittäin hyvää tamman omanarvon tietoisessa käytöksessä on, niin se, ettei se jaksa pelästyä juurikaan mitään. Kaikki uusi on sille vain tuhahdettavaa ja alempiarvoista, johon hänen ylhäisyytensä ei viitsi reagoida erityisemmin.

Ellu on arvonsa tunteva tamma, kuten jo sanottu. Se näkyy myös esimerkiksi kisapaikoilla. Tamma katselee muita hevosia näyttäen happamalta ja halveksivalta, kulkee sipsutellen niiden ohi ja radalla yrittää parhaansa – oli ratsastaja täydellinen tai ei. Myös taluttaessa on toisinaan huvittavaakin huomata, miten Ellu suorastaan tanssahtelee taluttajansa vierellä esitellen parhaimpia liikkeitään. Aina se ei toki ole mukavaa taluttajalle; eikä ainakaan silloin, kun tamma unohtaa hetkeksi koko taluttajan olemassaolon.

Eläinlääkärit ovat Ellun mielestä yksi maailman suurimmista riesoista. Ne eivät ikinä osaa kunnioittaa tammaa sen mieleisellä tavalla ja siksi usein helpompi ratkaisu on rauhoitus kuin koko ajan liikuskelevan tamman hoito. Kengittäjä sen sijaan on tamman mielestä ihan okei. Ainakin silloin, kun kyseessä on se luottoihminen, joka muistaa kehua Ellun maasta taivaisiin ja palkita sitä, joka välissä karkeilla.
© Bella VRL-14703

Suku

i. PP-MVA Fn Rosegarden's Jupiter
PKK-V, Oiva ori, YLA1
srp (64,65%), 146cm, rnvkk
ii. Red Hot Velvet
oerp (55,08%), 148cm, rnvkk
iii. Rednapesnake
srp (55,47%), 147cm, m
iie. Nabila v. Walden
oerp (54,69%), 146cm, rnvkk
KV-I
ie. Minerva Up North
srp (74,22%), 141cm, trn
KERJ-II, ERJ-I, YLA2, KV-II, EV-I
iei. PP's Knockout
srp (48,44%), 150cm, rnvkk
ERJ-III, YLA3
iee. Harwig's Minnie
nf, 143cm, trn
e. Fn Onyxx Ink v. Walden
KTK-III
xx, 164cm, mkrj
ei. Cherryink
xx, 165cm, mkrj
eii. Taste of Ink 5594 xx
xx, 165cm, mkrj
EV-I, XLA-II, KERJ-II, KTK-III
eie. Cherokee Cherry
xx, 166cm, rnkm
ee. Exxotic Coup
xx, 163cm, rtkrj
eei. Exxspace Ring xx
xx, 163cm, rn
eee. Yellowbloom Vegas
xx, 165cm, rt

Isälinja: Rosegarden's Jupiter - Red Hot Velvet - Rednapesnake - Roscoff Jacknapes - Re Moir - Hesafrostyhickory (6)
Emälinja: Onyxx Ink v. Walden - Exxotic Coup - Yellowbloom Vegas - Fleur de Farao - La Belle Texas - Cazaldo's Wivianne xx (6)

Jälkeläiset

05.09.2021 - ori Cadence - (i. Kastehelmen Cadfael)
05.01.2022 - tamma Macadamia - (i. GW Hazelnut)

Kilpailukalenteri

Näyttelyt / KRJ / ERJ / KERJ / MEJ / VVJ / MEJ

Päiväkirja

Klikkaa auki

Rate My Pony

Ellu on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 2 Star Prospect pistein 794. Tuloksia voi tarkastella Ellun RMP-profiilista #7746 tai tästä.

Palkinnot

31.08.2021 Ratsuhevosten laatuarvostelu (72,778 %) 7 / 8.5 / 3 / 5.5 / 8.5 / 10 / 7.5 / 7.5 / 8 First Champion