Ruttunuttu

virtuaalihevonen - sim-game horse (not a real one!!)

Kuvat klikkaamalla suuremmiksi - Kuvat/photos © Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä
» Lempinimi: Ruttu
» Syntymäaika: 29.12.2016
» Sukupuoli: Ori
» Rotu: Suomenhevonen
» Säkäkorkeus: 153cm

» Koulutus: Vaativa
» Painotuslaji: Valjakkoajo

» Kasvattaja: Tea Ruusaari
» Omistaja: Jaana K. (VRL-03669)

» Rekisterinumero: VH17-018-0285

Menestys

    » KTK-II saavutettu 12/18
    » saavutus


1v - 28.01.2017
2v - 27.02.2017
3v - 29.03.2017
4v - 28.04.2017
5v - 28.05.2017
6v - 13.10.2017
7v - 30.11.2017
8v - 17.01.2018
9v - 06.03.2018
10v - 23.04.2018
11v - 10.06.2018
12v - 28.07.2018
13v - 14.09.2018
14v - 01.11.2018
15v - 19.12.2018
16v - 05.02.2019
17v - 25.03.2019
18v - 12.05.2019
19v - 29.06.2019
20v - 16.08.2019

Luonne

Ruttunuttu on yleensä juuri se hevonen, joka seisoskelee erillään muusta laumasta tai mököttää karsinansa nurkassa, jos paljon hälinää tallilla (esimerkiksi kisojen aikaan). Se ei viihdy turhaan lääpittävänä, mutta nauttii kuitenkin hoitajansa jakamattomasta huomiosta. Orin kanssa on mukava puuhailla kaikessa rauhassa, kunhan se ei tosiaan mitään turhaa lääppimistä ole, vaan asiallista hoitamista. Myös taluttelulenkit on Rutun mieleen, jolloin sen voi melkein kuulla huokaisevan helpotuksesta, kun se pääsee vaeltamaan yhdessä ihmisen kanssa rauhassa maastoon.
Taluttaessa ruunikko seuraa reippaasti hieman takaviistossa ja harvemmin se on myöskään yrittänyt omille teilleen lähteä. Monet kerrat sitä on pienetkin sukulaislapset talutelleet ihan huvikseen ja tällöin varsinkin Ruttu keskittyy erityisesti käyttäytymään nätisti ja herrasmiesmäisesti. Jos lapsi jää tutkiskelemaan jotain, saattaa ori tuupata hellästi, että jokos mentäisiin? Lapsen lätäköissä loikkiminen saa orinkin leikkisäksi, jolloin se alkaa varovasti roiskuttelemaan lätäkön vettä lapsen kaverina.

Hoitaessa siis kiltti ja helppo ori, jonka karsinaan pystyy pienempikin vierailija menemään. Ruttu onkin erityisen varovainen juuri lasten kohdalla, vaikka välillä aikuisien kanssa tuntuu, että se machoilee hieman muille hevosille. Lasten kanssa se kuitenkin unohtaa kaikki hölmöilyt ja korkeintaan saattaa tuuppia pientä hoitajaansa hellästi.
Kaviot orilta saa puhdistaa ongelmitta, mutta ei Ruttu niitä turhanpäiten anna ilmassa pitää, joten liat pois ja se on siinä.
Varustaminen on helppoa ja vaivatonta. Kuolaimet sujahtavat suuhun huomaamatta ja remelitkin saa kiinnitellä kaikessa rauhassa. Kärryt nähdessään se saattaa hieman innostua, mutta rauhoittuu pian ja odottaa nätisti, että pääsisi töihin.

Työmotivaatio orilla on todella korkea ja kisoissa vielä korkeampi! Vaikka kotona välillä tuntuu, että tämä homma menee päin mäntyä, niin kisoissa Ruttu ottaa itseään niskasta kiinni ja panostaa suoritukseen ihan satalasissa. Se rakastaa esiintymistä, vaikka ei muuten viihdykään ylimääräisessä hälinässä, mutta suorituksen aikana se on kaikista parasta! Ori on ketterä ja nopea, vaikkei ulkonäöstä ihan heti välttämättä uskoisi ja se tottelee erittäin nopeasti ohjastajan apuja.
Vaikka Ruttu ei ratsu olekaan, niin on sen selässä joskus käyty ja silloinkin se on toiminut ihan mukavasti. Kaikki askellajit löytyy, mutta eihän se mitään erikoista osaa. Ihan mukava maastopuksu siis selästäkin käsin. Ongelmana toki on vain, että sille sopivaa satulaa ei löydy, mutta ori on varmajalkainen ja kuuliainen hevonen, joten kyllä sen kanssa voi ilman satulaakin maastossa käydä, jos löytyy sopivat suitset ja kuolaimet joltain meidän ratsuhevoseltamme.
i. Ruutiainen
sh, ruunikko, 165cm
ii. Ruttunaama
sh, ruunikko, 166cm
iii. Ruttiainen
sh, musta, 164cm
iie. Pielaveden Neito
sh, ruunikko, 167cm
ie. Vastarannan Kiiskitar
sh, tummarautias, 159cm
iei. Särkirikki
sh, musta, 161cm
iee. Vastarannan Millitar
sh, rautias, 158cm
e. Malla Mielitietty
sph, vaaleanrautias, 148cm
ei. Mielinkäine
sh, vaaleanpunarautias, 150cm
eii. Keskikesän Raekuuro
sh, vaaleanrautias, 152cm
eie. Mielipuoli-Milla
sh, punarautias, 149cm
ee. Sata Salamaa
sph, rautias, 146cm
eei. Sata Pisaraa
sph, ruunikko, 148cm
eee. Kierotar
sph, rautias, 146cm

Sukuselvitys

i. Ruutiainen on massiivinen ja huomiota herättävä suomenhevosori. Erityisesti auringon paistaessa se näyttää suunnattoman hienolta kiiltävine karvoineen lihasten erottuessa selvästi. Ruutiainen on myös valjakkopainotteinen ja sen työmotivaatio on hillitön. Ruunikko on aina portilla vastassa, kun tietää olevan työaika ja saattaakin hieman steppailla malttamattomana. 20 varsalleen se on periyttänyt ketteryyttään ja onneksi myös työmotivaatiotaan.

ii. Ruttunaama on rento ja hieman laiskahko ori. Se on toiminut isäntänsä metsähevosena ja vetänyt monen monituisia tukkikuormia useamman talven verran. Kyllähän sitä taisi isännän tytär kokeilla ratsuksi muokata, mutta eipä Ruttunaamasta sellaista tullut, vaan sai pysyä työhevosena. Jälkeläisiä orilla on kolme.

iii. Ruttiainen oli samaa sarjaa, kuin Ruttunaama. Se otti asiat rauhassa, eikä olisi varmaan säikähtänyt, vaikka ydinpommi olisi jysähtänyt korvan juuressa. Sillä käytiin myös muutama reissu joulukirkossakin ihan vain perheen vanhan paapan iloksi ja ratsun virkaakin se naapuruston mukeloille joskus toimitti. Monesti lapset vain avasivat Ruttiaisen laitumen portin, kipusivat selkään ja ori kävi kävelemässä jonkunmoisen lenkin, jonka jälkeen palasi takaisin laitumelleen syömään. Musta hevonen oli vähän kuin koko kylän oma hevonen, jolle myös kylään vietäessä kiikutettiin herkkuja.
 
iie. Pielaveden Neito on aika lailla keskivertoa vastaava valjakkohevonen. Sen menestys on ollut kisoissa vaihtelevaa, mutta se on kuitenkin yritteliäs tamma, ehkä hieman hidas vain. Neito on rauhallinen ja ehkä enemmän taivaanrannan maalari, kuin reipas ja menestyvä valjakkohevonen. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt hyvää rakennettaan ja helppoa käsiteltävyyttä.

ie. Vastarannan Kiiskitar on reipas ja erinomainen aloittelijoiden valjakkohevonen. Se toimii, vaikka avut olisivatkin hieman huonot ja osaa myös oikein mukavasti ratkoa itsekin erilaisia tilanteita. Ruutiainen on tamman ainut jälkeläinen, mutta emältään se sai kuuliaisen luonteen ja erinomaisen työmoraalin.

iei. Särkirikki on vaikealla tasolla kisaava valjakkohevonen. Se on periyttänyt varsoilleen nopeaa ja ketterää liikkumistaan ja jälkeläisiä orillahan on 6 kappaletta, jotka ovat jokainen jatkaneet isänsä jalanjäljissä valjakon kisaamista. Ori on menestynyt kisoissaan hyvin ja onpa sitä näyttelyissäkin käytetty. Siellä siitä ei tosin niin paljon ole pidetty, mutta omistajalle on kuitenkin valjakkokisojen menestys ollut tärkeämpää. Luonteeltaan ori on reipas ja rehellinen, jolta löytyy kuitenkin hippunen pippurisuutta.

iee. Vastarannan Millitar on ratsulinjalle kantakirjattu tamma, joka kuitenkin menehtyi juostuaan rekan alle eräällä maastoreissulla. Luonteeltaan Milli oli reipas, mutta kuitenkin säikky neiti, joka sitten koituikin sen kohtaloksi. Varsoja tammalla ehdittiin teettää kaksi kappaletta, jotka perivät emältään oikein mukavaa rakennetta, joustavia liikkeitä ja onneksi myös reippautta.

e. Malla Mielitietty kisaa aktiivisesti noviisi tason luokissa valjakkoajossa ja on menestynytkin erittäin hyvin. Luonteeltaan hieman kipakka ja vaativa tamma on omiaan nopeisiin ratoihin ja selviytyy tiukoistakin tilanteista näppärästi. Varsoja ei tammalla ole kuin tämä yksi, joka onkin perinyt emänsä hyvän rakenteen, sekä näppäryyden radalla.

ei. Mielinkäinen onkin sitten oikea orien ori. Monet ovat hermonsa vaalean orin kanssa menettänyt, mutta silti hevosen ohjastaja ja valmentaja jaksaa hevosen kanssa taistella. Menestys on ollut aika vaihtelevaa juurikin Mielinkäisen vaativan luonteen takia, mutta on se pärjännytkin kisoissa.

eii. Keskikesän Raekuuro on varustettu tuuliviirin lailla muuttuvalla luonteella, mutta yleensä se on kuitenkin hyvin käsiteltävissä. Kisoissa Rae unohtaa niskoittelun ja keskittyy työn tekoon täysin. Vaaleanrautias ori on ollut varsinkin näyttelyissä ilo silmälle ja onneksi sen 15 jälkeläistä ovat lähinnä perineet orin ulkonäköä ja liikkeitä, eikä hieman vaativaa luonnetta.

eie. Mielipuoli-Milla toimittaa perheen tyttären maastoputen virkaa ja jälkeläisiä sillä on tasan yksi. Luotettava ja varmajalkainen tamma on kuitenkin erittäin menohaluinen ja vaatiikin monesti melkoisia taitoja ratsastajaltaan, joka on onneksi tottunut Millan selässä istumaan. Karsinassa tamma sitten onkin oikein mukava ja hellyttävä tapaus.

ee. Sata Salamaa on myös valjakkopainotteisesta suvusta ja on sillä noviisi-tason kisojakin kisattu ja selässäkin on käyty. Ajaessa se on reipas ja virtaviivainen, joka tottelee pienintäkin apua, mutta ratsuna ei meinaa aina jarruja löytyä. Maastossa Salama on kuitenkin ihan kiva hevonen, jonka kanssa onnistuu ne vauhdikkaat maastot erinomaisesti.

eei. Sata Pisaraa on, kuten sanottu, valjakkopainotteinen hevonen ja sillä on kisattu vaativan tason kisoissa. Menestys kisoissa on yleensä taattu, koska ori on nopea, ketterä ja kuuliainen hevonen, jonka kanssa on miellyttävä työskennellä. Se esiintyy aina edukseen ja kotonakin se on erittäin kiltti. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt erinomaisia liikkeitään.

eee. Kierotar on luonteensa mukaisesti kiero. Se osaa käyttää heti käsittelijänsä epävarmuutta tai pelkoa hyväkseen, joten tamman kanssa työskentelevät vain sen tuntevat ihmiset. Ilkeä Kierotar ei missään nimessä ole, taitava vain luistamaan töistä, jos on vain mahdollisuus siihen. Tammalla kisataan valjakossa vaativalla tasolla, mutta menestys on ollut aika vaihtelevaa juurikin edellä mainitun seikan takia.

Jälkeläiset

00.00.0000 o. / t. Varsan nimi emä / isä
00.00.0000 o. / t. Varsan nimi emä / isä

Hoito-ohjeet & varusteet

» Sininen toppaloimi päälle, jos pakkasta yli -20 astetta
» Musta ulkoiluloimi päälle (talvella), jos viedään ulos pesun jälkeen yli -10 asteen pakkasella, sekä talvella kuljetuksen ajaksi
» Harmaa-mustaloimi päälle kuivatuksen ajaksi pakkasilla.


Varusteet © Oddpixel 

Kilpailukalenteri

00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija

Valmennukset

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut viverra ultricies massa non ultricies. Duis pharetra lectus et pellentesque dapibus. Aenean vulputate ante nec mi sollicitudin, in ultricies ligula lacinia. Nunc aliquet tellus sed neque blandit, at rhoncus nunc iaculis. Vivamus ut nisi quis augue ultricies tempus. Duis nec suscipit libero, ac dapibus velit. Suspendisse sit amet sapien sed diam congue tristique. Morbi ornare volutpat porttitor. Aenean scelerisque ligula ac porta convallis. Curabitur pretium dolor lorem. Pellentesque aliquam interdum ante, eget elementum neque vulputate quis. Vivamus ullamcorper, magna non facilisis gravida, turpis massa rutrum ligula, quis mattis augue lorem non ligula. Curabitur dapibus imperdiet purus. Nam velit augue, pretium ut elit in, molestie congue est.

Aenean vel quam lacinia, feugiat mi a, volutpat nibh. Vivamus et tincidunt dui. Cras dui urna, euismod eu justo facilisis, tristique consectetur augue. Praesent pharetra urna at scelerisque sodales. Quisque faucibus sem eu enim elementum dignissim. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin non elit nisi. Aenean interdum lectus arcu, quis sodales mi facilisis a. Maecenas at justo tincidunt, pharetra massa eget, ullamcorper justo. Nam feugiat, justo et venenatis hendrerit, turpis metus mattis nisl, porta bibendum neque justo ac turpis. Nam viverra ante a arcu sollicitudin, eget laoreet ante ornare. Cras at dui at tellus accumsan condimentum.

Päiväkirja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut viverra ultricies massa non ultricies. Duis pharetra lectus et pellentesque dapibus. Aenean vulputate ante nec mi sollicitudin, in ultricies ligula lacinia. Nunc aliquet tellus sed neque blandit, at rhoncus nunc iaculis. Vivamus ut nisi quis augue ultricies tempus. Duis nec suscipit libero, ac dapibus velit. Suspendisse sit amet sapien sed diam congue tristique. Morbi ornare volutpat porttitor. Aenean scelerisque ligula ac porta convallis. Curabitur pretium dolor lorem. Pellentesque aliquam interdum ante, eget elementum neque vulputate quis. Vivamus ullamcorper, magna non facilisis gravida, turpis massa rutrum ligula, quis mattis augue lorem non ligula. Curabitur dapibus imperdiet purus. Nam velit augue, pretium ut elit in, molestie congue est.

Aenean vel quam lacinia, feugiat mi a, volutpat nibh. Vivamus et tincidunt dui. Cras dui urna, euismod eu justo facilisis, tristique consectetur augue. Praesent pharetra urna at scelerisque sodales. Quisque faucibus sem eu enim elementum dignissim. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin non elit nisi. Aenean interdum lectus arcu, quis sodales mi facilisis a. Maecenas at justo tincidunt, pharetra massa eget, ullamcorper justo. Nam feugiat, justo et venenatis hendrerit, turpis metus mattis nisl, porta bibendum neque justo ac turpis. Nam viverra ante a arcu sollicitudin, eget laoreet ante ornare. Cras at dui at tellus accumsan condimentum.


Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi