Tallipiha

virtuaalitalli - virtual stable
 
Näet Mustasuon kyltin tien laidassa ja käännyt nuolen osoittamaan suuntaan. Tien varrella ei näy mitään, mutta kohta putkahdat pienen mutkan jälkeen tallin pihalle. Oikeassa reunassa on selvä parkkipaikan merkki ja parkkeeraat autosi sinne. Parkkipaikalta näet oikeastaan kaiken, mitä Mustasuon tallipihaan kuuluu; ori- ja tammatallit, kaksi kenttää, maneesi ja laitumet. Ainut mitkä eivät parkkipaikalle näy ovat maastoreitit ja tarhat, sekä kävelytyskone jotka löytyvät tallien takaa.

Syrjäiseksi talliksi siis suhteellisen hieno paikka, mutta puitteet ovatkin rakennettu jo ihan pelkästään omistajien mieliksi ja helpotukseksi. 

 
kuva © AK

Mustasuolla hevoset tarhataan joko yksin tai parettain riippuen siitä, löytyykö jokaiselle sopivaa kaveria vai ei. Hevoset on myös mahdollista tarhata kaikki erikseen, jonka takia osa tarhoista onkin tyhjänä. Tarhoissa aitamateriaalina on käytetty puurimoja, joiden välissä menee sähkölanka.
Laitumien aidoissa on myös päämateriaalina puu, sekä sähkölanka kuten tarhoissakin. Laitumia löytyy kuusi, joista kolme on orien käytössä ja kolme tammoilla. Orilaitumet ovat heti tallipihan läheisyydessä, mutta tammalaitumille joutuu hetken matkaa kävelemään ja yleensä tammat viedäänki ratsain laitumelle, vaikka kävellenkin sinne kestää vain viisi minuuttia.
Joskus myös joudutaan tekemään väliaikaisia laitumia tai tarhoja, jolloin käytetään pelkästään leveää sähkölankaa.

Talli

    
Meiltä löytyy siis kaksi erillistä tallia. Hevoset on eroteltu sukupuolten mukaan, joten toisessa majailee komeat orimme ja toisessa taas kauniit tammamme. Oritallista löytyy karsinoita 30 ja tammatallista 15. Jokaisen karsinan perusvarustukseen kuuluu vesiautomaatit, ruokakippo, sekä suolakiviteline.
Oritallin karsinat ovat hieman pienempiä, kuin tammatallin, koska tammojen karsinat ovat mitoitettu niin, että varsakin niihin sopii emänsä kanssa. Oritallien karsinat on 9m2 (3x3m) ja tammatallissa taas 16m2 (4x4m). 

Talleista löytyy myös kaksi pesu- ja hoitopaikkaa. Näiden lisäksi toki molemmissa on omat rehukeittiönsä, josta löytyy jokaisen hevosen ruokaämpärit. Varusteet säilytetään erillisessä varustehuoneessa, mutta harjat, suojat ja hevosten yhteiset hoitoon tarkoitetut aineet löytyy tallin välikäytävillä olevista kaapeista ja hyllyiltä. 
Harjakorit, satulat ja suitset on nimikoitu, joten ne löytyvät jokaisen hevosen nimen kohdalta. Jos hevosella on useampi satula, on satulat merkitty mikä on mikäkin (este- ja koulusatula yms).

Ratsastusalueet

Tallin pihasta lähtee aivan uskomattomat maastot ja ympäriltä löytyy todella vaihtelevia maastoreittejä. Pituutta reiteille kertyy helposti useampiakin kilometrejä ja maastoillessa saa todellakin ajan kulumaan, jos lähtee kunnolla kiertelemään eri reittejä. Mukaan on kuitenkin hyvä ottaa henkilö, joka tuntee maastot, jos olet lähdössä lähiympäristöä kauemmas. 


Kuva © AK

Yllä mainittiin tallin kaksi kenttää, joista molemmat ovat 20 x 60m kokoisia ja toinen siis varattu kokonaan kouluratsastukseen ja toinen esteiden hyppäämiseen. Molemmilla kentillä on pohjana hiekka, jonka sekaan on sekoitettu pientä kumipurua estämään pölyämistä kesäisin. Kenttien vieressä on varastot, joista löytää tötsiä ynnämuuta tarpeellista ja koulukentän varastossa säilytetään myös mönkijää ja lanaa, joilla kentät ja maneesi lanataan säännöllisin väliajoin.
Maneesin pohjamateriaalina on kivituhka, joka on todella joustava ja mukavan tuntuinen hevoselle, vaikkakin saattaa haista hieman hassulle. Hajusta ei kuitenkaan kannata välittää, koska materiaali on erittäin hyvää ja kehuttua. Kokoa maneesillamme on 30*80 metriä ja sen saa näppärästi jaettua kahtia, jos on tarvis.

Maastoreitithän meillä lähtee suoraan pihasta ja niitä löytyy kymmeniä kilometrejä riippuen toki siitä, että haluaako edetä vanhalla metsäautotiellä ja hoidetulla reitillä vai haluaako oikeasti lähteä metsään samoilemaan pikkupolkuja pitkin. Jälkimmäisen vaihtoehdon valitessa kannattaa pyytää mukaan tallilta henkilö, jolle maastot ovat tuttuja, jottei metsään eksy ja toki aina puhelin kannattaa pitää mukana.
Hoidetuilla reiteillä onnistuu myös hevosilla ajo ja sopu sijaa antaa. 
Lähellä on myös peltoja, joista osa on täysin hevosille varattu ja näin ollen meillä onnistuu myös pienet epäviralliset laukkakisat. Nämäkin kannattaa tarkistaa tallilta joltain, jottei mene pelloille, joissa kasvatetaan viljaa ynnä muuta.


kuvat © AK