Tallipiha

Esittelyn kuvat ovat kaikki © AK
 
Tallille vie suhteellisen leveä hiekkatie, jonka varrelta kesäisin voit bongailla Mustasuon hevosia viettämässä laidunlomiansa. Ajathan kuitenkin varovasti, ettet säikyttele hevosia ja toki senkin takia, että mutkan takaa saattaa putkahtaa ratsukko tai useampi, jolloin he ovat todennäköisesti matkalla jollekkin kauemmalla maastoreitille tai laitumelle. Ethän myöskään ruoki hevosia tien varrella, jotta ne eivät ala aitoihin nojailemaan!

Laitumia löytyy kuusi. Tallille johtavan tien varrelta löydät kolme näistä laitumista. Loput sitten löytyvät tallien ja tarhojen takaa. Hevoset pyritään jaottelemaan niihin niin, että tammat ja orit eivät kovin lähekkäin ole toisiaan, eli yleensä toiset ovat tien viereisillä laitumilla ja toiset sitten tallin takana.

Tallin pihassa ensimmäisenä loogisesti päädyt parkkipaikalle, mistä löytyy myös traileri- ja hevosautojen parkit. Traileriparkin vieressä onkin sitten heti ensimmäinen talli, jossa majailevat tammat ja varsamme. Edestä päin tammatallia katsoessa tallin vasemmalla puolella onkin sitten oritalli, josta loogisesti löytyy Mustasuon uljaat oriit. Tallien välissä menee hiekkatie, jota pitkin pääseekin sitten tammatallin takana oleville tarhoille. Toinen tarha-alue löytyy sitten maneesin takaa, jotta saadaan orit ja tammat pidettyä erillään toisistaan ja niin, etteivät ne myöskään näe toisiaan.

Mustasuolla hevoset tarhataan joko yksin tai parettain riippuen siitä, löytyykö jokaiselle sopivaa kaveria vai ei. Hevoset on myös mahdollista tarhata kaikki erikseen, jonka takia osa tarhoista onkin tyhjänä.

 

Talli

       
Meiltä löytyy siis kaksi erillistä tallia. Hevoset on eroteltu sukupuolten mukaan, joten toisessa majailee komeat orimme ja toisessa taas kauniit tammamme. Oritallista löytyy karsinoita 30 ja tammatallista 15. Jokaisen karsinan perusvarustukseen kuuluu vesiautomaatit, ruokakippo, sekä suolakiviteline.
Oritallin karsinat ovat hieman pienempiä, kuin tammatallin, koska tammojen karsinat ovat mitoitettu niin, että varsakin niihin sopii emänsä kanssa. Oritallien karsinat on 9m2 (3x3m) ja tammatallissa taas 16m2 (4x4m). Karsinoihin on mahdollista laittaa näköeste viereisiin karsinoihin, jolloin toimeentulemattomat sitten eivät joudu tuijottelemaan toisiaan.

Talleista löytyy myös kaksi pesu- ja hoitopaikkaa. Hevosten rehut säilytetään syvennyksessä tallien päädyissä ja samasta paikasta löytyy myös hevosten ruokaämpärit, sekä tarvittavat lisät. Varusteet säilytetään erillisessä varustehuoneessa, mutta harjat, suojat ja hevosten yhteiset hoitoon tarkoitetut aineet löytyy tallin välikäytävillä olevista kaapeista ja hyllyiltä. 
Harjakorit on nimikoitu ja satulat, sekä suitset löytyy jokaisen hevosen nimen kohdalta, jolloin jokaisella on helppo löytää tietyn hevosen varusteet. Jos hevosella on useampi satula, on satulat merkitty mikä on mikäkin (este- ja koulusatula yms).

 

Ratsastusalueet

Tallin pihasta lähtee aivan uskomattomat maastot ja ympäriltä löytyy todella vaihtelevia maastoreittejä. Pituutta reiteille kertyy helposti useampiakin kilometrejä ja maastoillessa saa todellakin ajan kulumaan, jos lähtee kunnolla kiertelemään eri reittejä. Mukaan on kuitenkin hyvä ottaa henkilö, joka tuntee maastot, jos olet lähdössä lähiympäristöä kauemmas. 


Tallilla on kaksi kenttää, joista pienempi, maneesin vieressä oleva, on 20x60m ja isompi taas 50x100m, joka on hiukan kauempana tallipihasta. Pienempi on tarkoitettu lähinnä kouluratsastukseen ja isompi taas estetreeneille. Molemmilla kentillä on pohjana hiekka, jonka sekaan on sekoitettu pientä kumipurua estämään pölyämistä kesäisin. Kenttien vieressä on varastot, joista löytää tötsiä ynnämuuta tarpeellista ja koulukentän varastossa säilytetään myös mönkijää ja lanaa, joilla kentät ja maneesi lanataan säännöllisin väliajoin.
Maneesin pohjamateriaalina on kivituhka, joka on todella joustava ja mukavan tuntuinen hevoselle, vaikkakin saattaa haista hieman hassulle. Hajusta ei kuitenkaan kannata välittää, koska materiaali on erittäin hyvää ja kehuttua. Kokoa maneesillamme on 30*80 metriä ja sen saa näppärästi jaettua kahtia, jos on tarvis.

Maastoreitithän meillä lähtee suoraan pihasta ja niitä löytyy kymmeniä kilometrejä riippuen toki siitä, että haluaako edetä vanhalla metsäautotiellä ja hoidetulla reitillä vai haluaako oikeasti lähteä metsään samoilemaan pikkupolkuja pitkin. Jälkimmäisen vaihtoehdon valitessa kannattaa pyytää mukaan tallilta henkilö, jolle maastot ovat tuttuja, jottei metsään eksy ja toki aina puhelin kannattaa pitää mukana.
Hoidetuilla reiteillä onnistuu myös hevosilla ajo ja sopu sijaa antaa. 
Lähellä on myös peltoja, joista osa on täysin hevosille varattu ja näin ollen meillä onnistuu myös pienet epäviralliset laukkakisat. Nämäkin kannattaa tarkistaa tallilta joltain, jottei mene pelloille, joissa kasvatetaan viljaa ynnä muuta.


Koska myös muutamia kenttäpainotteisia hevosia meiltä löytyy, niin päätimme myös rakentaa oman maastoesteradan. Rata on monipuolinen ja sieltä löytyy esteitä joka lähtöön ja tasoon. Maastoestereittiä huolletaan säännöllisesti ja otamme aina parannusehdotuksia vastaan!