M.B. Chivan

"Ivan"

← takaisin hevoslistaukseen

Perustiedot

VH18-031-0502
Rotu: suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: ruuna
Säkäkorkeus: 168cm
Väri: tummanpunarautias
Syntynyt, ikä: 31.10.2018, Suomi - 9v

Kasvattaja: Mandelbacke
Omistaja: Manta Pihlavesi, VRL-14657
Vuokraaja: Etsii vuokraajaa!

Osaaminen

Yleispainotteinen
- Helppo B tasoinen kouluratsastuksessa
- 130cm tasoinen esteratsastuksessa
- 100cm tasoinen maastoesteratsastuksessa


Palkintokaappi

- 3 Star Prospect arvosteltu (profiili)


Luonnekuvaus

Etsin talliimme vielä yhtä hevoskokoista ruunaa tai ruunattavaa oria ja näillä kriteereillä pistin ostoilmoituksen nettiin. Nopeasti rakas naapurini Kavalniemen Vilma tarjosi minulle upeaa mustanruunikkoa Riepua isäoriksi. Olin tätä upeaa puoliveristä käynyt oikeasti rapsuttelemassakin kerran, mutta en todennäköisesti selviäisi enää yhdestäkään varsasta tervejärkisenä.

Nukuin yön ylitse ja myöhäisinä yön tunteina sähköpostiini oli kilahtanut ilmoitus myytävästä 10-vuotiaasta esteorista M.B. Chivanista. Rautias oli asunut vajaa kolme vuotta Saksassa kilpailemassa ja nyt omistaja harkitsi sen hakemista takaisin Suomeen hieman vaisumman kisauran vuoksi. Ori oli vasta siirtynyt kilpailemaan 120cm korkeuden sijasta 130cm, eikä ollut vielä ehtinyt pärjätä kyseisillä korkeuksilla. Olihan tämä nyt äärimmäisen tasokas, enkä tosiaankaan ollut etsinyt mitään tällaista meille, mutta orin valppaus ja lempeät silmät porautuivat sydämeeni.

Niinpä kauppakirjat allekirjoitettiin helmiikuussa 2021 ja ori kiikutettiin Saksasta meille lappiin asti. Heti ensimmäisenä ohjelmassa oli orin ruunaaminen, josta selvittiin äärimmäisen hienosti ja Ivaniksi ristitty rautias sai aloittaa rauhassa kotiutumisensa sekä uuteen astetta rauhallisempaan arkeensa totuttelemisen.


Ivan on todella fiksu ja rauhallinen oman tiensä kulkija, joka ei erityisemmin seurasta välitä. Kaikkien kanssa kohtelias ruuna tulee kuitenkin toimeen moitteetta ja onhan tämä syötävän suloinen jässikkä jos ei muuta.

Hoidokkina Ivan on tasaisen varma viilipytty kuten yleensäkin kaikkialla. Varustamiseen ja hoitamiseen ruunalla ei ole vastaväitteitä, ei edes eläinlääkärin tai kengittäjän toimenpiteisiinkään. Voi hoitaa niin karsinassa vapaana kuin käytävällä sidottunakin ilman ongelmia. Turhan pitkäksi aikaa ei kuitenkaan kannata jäädä paijailemaan, sillä oman tiensä kulkijana Ivan arvostaa omaa rauhaansa. Voisin itse henkilökohtaisesti taluttaa Ivania päivät pitkät vain ympäri tallin pihaa, niin kiltisti se kulkee mukana! Pienimmätkin ihmiset huomioiden rautias löntystää narun jatkeena ja pysähtyy miltei pelkästä ajatuksesta. Muut hevoset tai ruuat eivät ruunaa kiinnosta, sen keskittyminen menee ihmisen mukana asteluun.

Ivan on ratsuna oikein mukava sekä kuuliainen tapaus, mutta vauhdikkaimmissa tilanteissa innostuu helposti, jolloin takapää voi keventyä. Maastossa on tottunut kaikenlaisiin ääniin ja Ivanin kanssa on kiva maastoilla niin yksin kuin porukassakin, kunhan pitää sen tahdin maltillisena, jotta herran kaikki neljä kaviota pysyvät kiltisti maassa ja ratsastaja selässä.

Ainut asia johon Ivan on koskaan osoittanut erityistä kiintymystä on esteratsastus ja voisin jopa väittää sen olevan aivan hulluna hyppelyyn. Ratsastajansa iloksi Ivan on vieläpä äärimmäisen taitava ja pehmeä hyppääjä, vaikkakin ottaa esteillä jo hieman kierroksia. Kuskin pitää siis olla määrätietoinen, mutta antaa Ivanille myös omaa tilaa, jottei ruuna jännity liikaa ja hyppy jää liian matalaksi sekä töksähtäväksi.

Kilpailutilanteiden päälle Ivan ei ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt ja sellainen ominaisuus kuin 'kilpailuvietti' on taidettu unohtaa asentaa rautiaaseen kokonaan. Kisapaikoilla voi siis odottaa näkevänsä samanlaista rennon letkeää suorittamista kuin kotipuolessakin, joka toki ei aina ole hyvä asia. Koppiin ruuna kävelee luottavaisesti ihmisen perässä kuin minne tahansa muuallekin, eikä ole moksiskaan mistään kolinoista tai auton jylinästä.
Sukutaulu & jälkeläiset

Pitkäsukuinen
i. M.B. Chiva
fwb, rn, 169cm
ii. Chivas
kwpn, rn, 168cm
iii. Valiant Cicero
iie. Celeste RGE
ie. Sandra Wv
bwürt, rn, 170cm
iei. GNs Samwise Says
iee. Lexandra J
e. Algebra
swb, rt, 167cm
Premier, 3 Star Prospect
ei. Svartbäcks Acapulco
swb, rt, 167cm
eii. Svartbäcks Armagnac
eie. Skovsbys Atricea
ee. Lovisedals Cacnea
swb, rt, 167cm
eei. Thacher SUN
eee. Cacaoccino xx

Jälkikasvu

Ivanista on jäljellä 3 pakastetta. Ruuna periyttää rautiasta väriä, rauhallista luonnettaan sekä hyppykapasiteettia.

00.00.0000 / skp. Varsan nimi - e. Emän nimi


Kuvagalleria
Hoito-ohjeet

Varustus

- Varusteväri on tummanvihreä.
- Esteratsastukseen micklemsuitset, estesatula, karvaromaani, panssaroitu satulavyö, vihreä satulahuopa ja jänne- sekä hivutussuojat.
- Muuhun ratsastukseen micklemsuitset, yleissatula, karvaromaani ja vihreä satulahuopa.
- Ratsastuskilpailuihin vihreä satulahuopa.
- Maastoon heijastinratsastusloimi, heijastinputsit ja jänne- sekä hivutussuojat.
- Häntäsuoja, kuljetussuojat ja kuljetusloimi kuljetukseen.
- Näyttelyihin ruskea nahkariimu ja nahkariimunnaru.

Loimitus

- Sateisella tai tuulisella säällä ulos sadeloimi.
- -5℃ lämpötilassa ulos ulkoloimi.
- -10℃ lämpötilassa talliin fleeceloimi.
- -10℃ lämpötilassa ulos fleece- ja ulkoloimi.
- -15℃ lämpötilassa talliin tallitoppaloimi.
- -15℃ lämpötilassa ulos toppaloimi.
- -20℃ lämpötilassa talliin fleece- ja tallitoppaloimi.
- -20℃ lämpötilassa ulos fleece- ja toppaloimi.
- Tarvittaessa viltti lautasille lämmittelyn, loppuverryttelyn tai muun ulkona kulkemisen ajaksi.

Yleisesti hoitamisesta

- Hoidetaan sidottuna pesupaikalla tai käytävällä.
- Hikisenä jätettävä sisälle kuivattelemaan kuivatusloimen kanssa.
- Riimu otettava pois tarhaamisen ajaksi.
- Kesällä suihkutettava hyttysmyrkkyä tarpeen mukaan.
 


VarustekaappiVarusteet © Equestrian PRO, Varustekartano, Oddpixel, Varustevaunu, Kirke, Mestyn Varuste, Varusteponi, Hopealinnan ravivaruste, Hemsbury Saddlery & Takakujan Tallipuoti